Διεθνή

Μπιλ Γκέιτς: Αυτή είναι η πρόβλεψή του για το τέλος του κορωνοϊού

  • newsroom


Ο ιδρυτής της Microsoft τόνισε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον πλανήτη να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες

Την ελπίδα του ότι ο κόσμος θα έχει επιστρέψει πλήρως στους κανονικούς του ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2022, καθώς τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα είναι όλο και περισσότερα, εξέφρασε ο Μπιλ Γκέιτς στο Sky News.

Ο ιδρυτής της Microsoft τόνισε ότι η ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμών στις πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενισχύει τη διαθεσιμότητα σε εμβόλια στις άλλες χώρες.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν περιμένει εξάλειψη του ιού σύντομα, αλλά θεωρεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως θα έχει φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2022.

«Υπάρχουν ακόμα κάποια ερωτήματα για το πόσο ευρεία θα είναι η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ ευεργετικό, όμως κάποιες από τις πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, θα φτάσουν σε υψηλά επίπεδα εμβολιασμού ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι και αυτό θα βοηθήσει στο να υπάρχουν εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο στα τέλη του 2021 μέσα στο 2022», είπε ο Μπιλ Γκέιτς.

«Έτσι, δεν θα έχουμε εξαλείψει μεν τον ιό, αλλά θα είμαστε σε θέση να τον έχουμε μειώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2022».

Επίσης, τόνισε ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον πλανήτη να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός σύντομα να ξεχαστεί, όπως είχε συμβεί με το ξέσπασμα του Έμπολα.

«Δεν είχαμε εμπειρία σε κάτι τέτοιο και γι’ αυτό είναι σαφές ότι η κατανόηση των μεταλλάξεων και του πόσο γρήγορα μπορούμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν προκύψουν ξανά, θα είναι πολύ έξυπνη κίνηση. Ο κόσμος δεν έχει επενδύσει πολύ σε αυτόν τον κίνδυνο… Γι’ αυτό ελπίζω ότι θα επενδύσουμε και θα είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία», επισήμανε ο Μπιλ Γκέιτς.

Και πρόσθεσε: «Χαίρομαι πολύ που η Βρετανία προετοιμάζεται, καθώς αφενός καταπολεμά την πανδημία, αφετέρου επεξεργάζεται το τι θα συμβεί μετά. Είναι πραγματική προτεραιότητα. Ωστόσο, όσο πιο γρήγορα επαναφέρει τα επίπεδα βοήθειας στο 0,7%, τόσο το καλύτερο… Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να είναι πολύ περήφανοι για τον αντίκτυπο που θα έχει κάτι τέτοιο».

Παράλληλα, όμως, πιστεύει ότι επειδή το ανθρώπινο κόστος και οι οικονομικές επιπτώσεις ήταν γεγονότα καταστροφικά σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία είναι κάτι που «αυτή η γενιά θα θυμάται».

Διαβάστε ακόμη

Μειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις covid Μαρτίου

Τέλος στο κυνήγι των μετρητών από την Εφορία

Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ: Κάνει το Ιόνιο… Καραϊβική