Για τον ένθερμο «bitcoiner» που παρέθεσε τις απόψεις του στο Zerohedge, το 2021 ήταν ένα έτος περίεργο, ένα έτος μοναδικό. Ο επενδυτής Shawn Amick μήνα με το μήνα προχώρησε σε ανασκόπηση του έτους, το οποίο αποτέλεσε ορόσημο τόσο για τα κρυπτονομίσματα και ειδικά το Bitcoin, όσο και για τον πλανήτη ολόκληρο, με την πανδημία να μη λέει να μας αφήσει ήσυχους.

Ιανουάριος και λογοκρισία

Ήταν 6η Ιανουαρίου του 2021. Η επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ αποτελούσε το αποκύημα ενός Προέδρου που δεν μπορούσε να παραδεχθεί πως έχασε, ενός φανατικού κοινού πολιτών που ένιωθαν απαξιωμένοι και μιας διχασμένης, παραπληροφορημένης αμερικανικής κοινωνίας. Τί σχέση έχει αυτό με τα Bitcoin; Λογοκρισία.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ λογοκρίθηκε και απομακρύνθηκε από το Twitter και το Facebook. Το μήνυμα αντήχησε σε ολόκληρο τον κόσμο: οι εταιρείες Big Tech κάνουν κουμάντο. Ελέγχουν και επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση ιδεών και πληροφοριών (και παραπληροφόρησης) ανά τον πλανήτη.

Το Bitcoin, σύμφωνα με τον Awick, είναι -αντιθέτως- αποκεντρωμένο. Ο Ιανουάριος μας απέδειξε πόσο απέχουμε από τον πλήρη έλεγχο του δημοκρατικού μας συστήματος.

Φεβρουάριος και influencers

Ο Φεβρουάριος είδε τον Elon Musk να ενθουσιάζεται με το Bitcoin, και το κρυπτονόμισμα αντέδρασε σχετικά. Μετά, ο influencer δισεκατομμυριούχος άρχισε τα tweets για το Dogecoin, και πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται ποιός ήταν ο πραγματικός απώτερος σκοπός του. Η εποχή των κρυπτο-ινφλουένσερ είχε ξεκινήσει.

Μάρτιος και $60.000

Τα καλά νέα συνέχιζαν για το Bitcoin. Η Tesla το δέχεται ως πληρωμή, το Bitcoin «φτάνει στο φεγγάρι». Η αξία του ξεπερνά τα $60.000. 

Απρίλιος και πολιτική

Οι πολιτικοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να αγνοούν το Bitcoin. Η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στα κρυπτονομίσματα. Η Coinbase προχωρά στην ΙΡΟ της. Η πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων γίνεται κεντρικό θέμα συζήτησης στα ΜΜΕ. Πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση; Τί θα κάνει για να ελέγξει τα κρυπτονομίσματα;

Η Τουρκία πανικοβάλλεται μετά την κατάρρευση της λίρας και απαγορεύει τα κρυπτονομίσματα. Τα «φώτα» των κυβερνήσεων έχουν πια πέσει πάνω στο Bitcoin και τα λοιπά κρύπτο.

Μάιος και φόβος

Το Bitcoin βρίσκεται στα $53.000. Η αμερικανική ΣΔΟΕ (IRS) ανακοινώνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αυτών που παραβαίνουν τους φορολογικούς νόμους μέσω κρυπτονομισμάτων. Ο Elon Musk μετατρέπεται από ήρωας σε έκπτωτος άγγελος λόγω των δηλώσεών του για τη μόλυνση που προκαλεί το mining του Bitcoin.

Η Κίνα από την πλευρά της, ανακοινώνει πως οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα δε θα έχουν οποιασδήποτε δικλείδες ασφαλείας. Τέλη Μαΐου και το Bitcoin έχει πέσει στα $37.000. Ο «τοξικός μαξιμαλισμός» του Bitcoin έχει γίνει κύριο θέμα στα φόρα και το διαδίκτυο. 

Ιούνιος, Jack Dorsey και Ελ Σαλβαντόρ

Ο τότε CEO του Twitter Jack Dorsey δίνει εκ βαθέων συνέντευξη για τα Bitcoin μετά το Bitcoing Conference 2021. Το Twitter αποτελεί κύριο πεδίο μάχης του ντιμπέιτ για τα κρυπτονομίσματα. Ο Πρόεδρος του Ελ Σαλβαντορ, Nayib Bukele, ακολουθεί το «meme» των ματιών λέιζερ και ανακοινώνει πως το bitcoin γίνεται νόμισμα της χώρας. Ο κόσμος αλλάζει.

Αλλάζει και στην άλλη πλευρά του κόσμου όταν η Κίνα ανακοινώνει στις τράπεζες και τις πλατφόρμες πως δε θα μπορούν να δέχονται συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Η κυβέρνηση απαγορεύει το mining κρυπτονομισμάτων. Η μεγάλη «μετανάστευση» των miners ξεκινά. 

Ιούλιος και κατάρρευση στα $29.000

Η ώθηση που έδωσε το Ελ Σαλβαντόρ δεν «έδωσε φτερά» στο Bitcoin. Χώρες όπως η Tonga και η Aργεντινή μελετούν τη χρήση του bitcoin. H αξία του κρυπτονομίσματος γλιστρά υπό των $30.000. Η υπερβολική επένδυση στο bitcoin δεν υποστηρίζει την προσέλκυση νέων, σταθερών επενδυτών αφού οι περισσότεροι εισέρχονται στην αγορά με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες γρήγορων και εύκολων κερδών.

Αύγουστος και αντεπίθεση των ρυθμιστών

Κρυμμένα στα «έγκατα» αμερικανικής νομοθετικής πρότασης βρίσκονται μέτρα περιορισμού των κρυπτονομισμάτων. Πολλοί κρυπτο-επενδυτές και influencers λαμβάνουν (για πρώτη φορά) πολιτική θέση. Οργανώνονται, αυξάνουν την πολιτική πίεση και εξοργίζονται. Η πολιτική αντιπαράθεση εντείνεται και το Bitcoin φτάνει στα $47.000. 

Σεπτέμβριος και χειμερία νάρκη

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι επενδυτές ήλπιζαν, παρακαλούσαν για τα $50.000. Ενθουσιάζονταν με το παραμικρό. Η μέχρι πρότινος «παρίας» εφαρμογή Robinhood ανακοινώνει προϊόν DCA (dollar cost average) σε «από μηχανής Θεό» των bitcoiners. Στις 7 Σεπτεμβρίου, η τιμή των bitcoin αγγίζει και πάλι τα $50.000. Μέχρι το τέλος του μήνα, έχει πέσει και πάλι στα $41.000.

Οκτώβριος και «ταύροι»

Το Ελ Σαλβαντόρ συμπεριλαμβάνει 3 εκ των 6,5 συνολικά εκατομμυρίων κατοίκων της στην αγορά bitcoin μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού» Chivo. Η Tesla έχει επενδύσει $1 δισ στο κρυπτονόμισμα. Η Square διπλασιάζει την επένδυσή της. Η αξία του bitcoin φτάνει τα $60.000.

Νοέμβριος και Taproot

To Taproot προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα στην αγορά μέσω της χρήσης ψηφιακών υπογραφών και επιλογών. Τα smart contracts μέσω του Tapscript της Taproot βελτιώνονται σε ό,τι αφορά την ελαστικότητά τους. Στα τέλη Νοεμβρίου, το Bitcoin βρίσκεται στα $57.000.

Δεκέμβριος και ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Ο Shawn Awick συνέγραψε το άρθρο του στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται, η πτωτική πορεία παραμένει, οι αγορές κρύπτο «αιμορραγούν». 

Ήταν το 2021 μια καλή χρονιά για το Bitcoin; Η απάντηση είναι «ναι». Το κρυπτονόμισμα αναβαθμίστηκε. Όσο για τους Bitcoiners, η απάντηση παραμένει θετική. Οι επενδυτές πάθανε και μάθανε και -πια- θα σταματήσουν να εμπιστεύονται τα λάθος άτομα. 

Διαβάστε ακόμα:

Πόσα χρήματα θα είχατε κερδίσει εάν είχατε επενδύσει φέτος 1.000 δολάρια στα top 4 κρυπτονομίσματα

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Οι αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Λάκης Γαβαλάς: Σε νέα περιπέτεια για το εμβληματικό ακίνητο της Κάντζας