search icon

Διεθνή

Μπλίνκεν: Σε ρόλο επιτηρητή ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενόψει ελληνικών και τούρκικων εκλογών

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο Αθήνα και Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν ζωντανοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών

Την Τουρκία και την Ελλάδα θα επισκεφθεί μέσα στον Φεβρουάριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, σε ένα ταξίδι που εκ των πραγμάτων λαμβάνει τον χαρακτήρα άτυπης διαμεσολάβησης προκειμένου η Ουάσινγκτον να… πειθαναγκάσει την Αγκυρα και την Αθήνα να δεσμευτούν σε έναν κώδικα συμπεριφοράς για τη δρομολόγηση της επίλυσης των διαφορών τους μέσω του διαλόγου.

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, όξυνση που επί του παρόντος περιορίζεται σε προφορικές απειλές, προβληματίζει την αμερικανική πλευρά διότι συνεχίζεται για δέκατο μήνα και η ομίχλη δεν κατακάθεται σε μια χρονικά ευαίσθητη φάση, όπου οι δύο χώρες -και η Κυπριακή Δημοκρατία- βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο.

«Δεν είναι θέμα προθέσεων και σχεδιασμού της τουρκικής ή της ελληνικής κυβέρνησης», εξηγεί διπλωματικός παράγοντας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο υποτιθέμενου θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και συμπληρώνει: «Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από ένα απρόβλεπτο περιστατικό στη θάλασσα ή στον αέρα, πολύ περισσότερο που τα μαχητικά αεροσκάφη που καθημερινώς διασταυρώνονται στο Αιγαίο τα χειρίζονται νέα παιδιά κάτω των 30 ετών». Η πιθανότητα του ατυχήματος είναι υπαρκτή, όπως έδειξε και η παρ’ ολίγον εμπλοκή μεταξύ ενός πλωτού του ελληνικού Λιμενικού και τουλάχιστον τριών ταχέων σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής, την παραμονή των Θεοφανίων στο Φαρμακονήσι.

Ο επικεφαλής του State Department αναμένεται στην Ευρώπη μετά τις 17 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι ο Αντονι Μπλίνκεν είναι πιθανόν να επισκεφθεί πρώτα το Βερολίνο για συνομιλίες με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Επόμενος σταθμός στην περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται να είναι η Αγκυρα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικός σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα είναι η Αθήνα, όπου ο κ. Μπλίνκεν στις 20 ή στις 21 Φεβρουαρίου πρόκειται να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια. Το ίδιο διήμερο αναμένεται να διεξαχθεί και η σύνοδος των τριών συμμάχων χωρών Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδος με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών υπό το σχήμα 3+1, σχετικά με ενεργειακά θέματα, εμπορικές συναλλαγές, αλλά και αναφορικά με τη στρατιωτική συνεργασία των συμμετεχουσών χωρών. Εάν επιβεβαιωθεί, η επίσκεψη του Αντονι Μπλίνκεν στο τρίγωνο Βερολίνο – Αγκυρα – Αθήνα θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα μιας διαμεσολαβητικής προσπάθειας της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr

Exit mobile version