Με τις χώρες της Βαλτικής να θεωρούν ότι αποτελούν τον επόμενο στόχο της Ρωσίας στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα, το ΝΑΤΟ ενισχύει ακόμα περισσότερο την παρουσία του στην περιοχή, με πέντε νέα πλοία από την Βρετανία
Για το ΝΑΤΟ, οι χώρες της Βαλτικής φαίνεται να αποτελούν το νέο κορυφαίο δόγμα για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας όπως αυτή την εννοούν οι δυτικοί και ιδίως οι ηγέτες των συγκεκριμένων χωρών.

Ήδη στην περιοχή δραστηριοποιούνται μεγάλες δυνάμεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι οποίες σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με πέντε πλοία και 530 άνδρες του ναυτικού από την Βρετανία. Εκτός αυτού στρατεύματα, άγνωστα ακόμα στον αριθμό, θα σταθμεύουν στο έδαφος αυτών των χωρών κοντά στα Ρωσικά σύνορα.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να εγκρίνουν την αποστολή και αποθήκευση όπλων σε βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ τετραπλασίασαν τον προϋολογισμό τους για τις δυνάμεις στην Ευρώπη στα 3,4, δισεκατομμύρια δολάρια και ανακοίνωσαν ότι τα μισά από αυτά θα ξοδευτούν σε βαρύ οπλισμό στην Δυτική Ευρώπη.

Η Βρετανική εμπλοκή, είναι η πρώτη που γίνεται σε Νατοϊκή επιχείρηση τα τελευταία έξι χρόνια, και θα αφορά πέντε πλοία, μεταξύ των οποίων και τρία ναρκαλιευτικά. Θα επιχειρούν στην Βαλτική Θάλλασα κατά κύριο λόγο, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί στην Βόρεια Θάλασσα.

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Mίκαελ Φάλον, δήλωσε ότι «Η ενίσχυση της εμπλοκής μας στο ΝΑΤΟ στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα στους εχθρούς μας ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε απειλή. Το 2016 θα εστιάσουμε κυρίως στην περιοχή της Βαλτικής, όπου θα σταλούν και αυτά τα πέντε πλοία».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι ικανοποιημένος από την πρόθεση των περισσότερων χωρών να ενισχύσουν την παρουσία της Συμμαχίας στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης.

Ενώ και πολλοί Δυτικοί ηγέτες θεωρούν τα νέα μέτρα ως επιτακτικής ανάγκης, λόγω της αύξησης της επιθετικότητας από το Κρεμλίνο, μετά μάλιστα και την προσάρτηση τη Κριμαίας από την Ρωσία αλλά και τον εμφύλιο στην Ουκρανία.

Μάλιστα οι πιο φανατικοί υποστηρικτές της νέας τακτικής του ΝΑΤΟ είναι οι χώρες-μέλη του «Συμφώνου της Βαρσοβίας» οι οποίες θεωρούν ότι απειλούνται περισσότερο από την Ρωσία.

Το επόμενο βήμα θα γίνει το καλοκαίρι, όπου στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία, αναμένεται να δημιουργηθεί μία δύναμη η οποία θα σταθμεύει σε έξι κράτη της Βαλτικής, με στρατεύματα που θα φθάνουν στους 6.000 άνδρες, από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία κ.λπ.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ο αναμενόμενος «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων, με τους πρώτους να δηλώνουν ότι οι κινήσεις αυτές είναι αμυντικές και δεν έχουν κανένα λόγο να προκαλέσουν. Ενώ από την πλευρά της Ρωσίας γίνεται εμφανής σε κάθε επίπεδο η ενόχληση, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η κίνηση αυτή δεν μπορεί να μείνει χωρίς στρατιωτική απάντηση.

Πηγή: protothema.gr