Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, ως τώρα στέλεχος αμερικανικών τραπεζών, διορίζεται διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ονόμασε χθες Παρασκευή τη Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, στέλεχος του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ, διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, καθώς ο θεσμός αναμένεται να κάνει στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, έπειτα από χρόνια πολιτικής μείωσης των επιτοκίων, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κόστους ζωής.

Η κυρία Ερκάν, η οποία υπήρξε συνδιευθύνουσα σύμβουλος της First Republic Bank και διευθυντικό στέλεχος της Goldman Sachs, αναλαμβάνει αμέσως μετά την επανεκλογή του αρχηγού του κράτους την 28η Μαΐου και μερικές ημέρες αφού ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως θα υιοθετήσει λιγότερο ανορθόδοξη νομισματική και οικονομική πολιτική.

Η νέα διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, η πέμπτη σε τέσσερα χρόνια, αντικαθιστά τον Σαχάπ Καβτζίογλου, που υπήρξε αιχμή του δόρατος της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων του κ. Ερντογάν, παρά την ιστορική πτώση της λίρας το 2021 και την απογείωση του πληθωρισμού, που ξεπέρασε το 85% πέρυσι, φθάνοντας σε υψηλό 24ετίας.

Ο διορισμός, που ανακοινώθηκε μέσω της τουρκικής επίσημης Εφημερίδας της Κυβέρνησης, συνοδεύτηκε από την τοποθέτηση του κ. Καβτζίογλου στη θέση του επικεφαλής του τουρκικού εποπτικού φορέα των τραπεζών (BDDK).

Το κατευθυντήριο επιτόκιο της τουρκικής κεντρικής τράπεζας έχει μειωθεί στο 8,5% από το 19% όπου βρισκόταν το 2021, με τα λεγόμενα πραγματικά επιτόκια βαθιά σε αρνητικό έδαφος και τις αρχές να διαχειρίζονται την ισοτιμία της λίρας με δεκάδες ρυθμίσεις για τις πιστώσεις και το συνάλλαγμα.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέα ιστορικά χαμηλά αυτή την εβδομάδα· μετά την ανακοίνωση για τον διορισμό της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, παρέμενε ανεπαίσθητα πάνω από το ναδίρ της συναλλαγματικής της ισοτιμίας έναντι του δολαρίου.

Οι προθέσεις της κυρίας Ερκάν δεν είναι διόλου σαφείς. Δεν έχει καμιά εμπειρία στη νομισματική πολιτική, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της στη Γουόλ Στριτ και στις αίθουσες διοικητικών συμβουλίων αμερικανικών τραπεζών μετά τις σπουδές της στο Πρίνστον.

Εργάστηκε στη First Republic από το 2014 ως το 2021, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn.

Η τράπεζα αυτή έγινε νωρίτερα φέτος η μεγαλύτερη που χρεοκόπησε στις ΗΠΑ μετά το 2008, όταν πήραν τον έλεγχό της οι ρυθμιστικές αρχές προτού την πουλήσουν στην JPMorgan.

Μία γυναίκα στο «τιμόνι» της τράπεζας

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Ερκάν, 41 ετών, απέκτησε πτυχίο στη βιομηχανική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Μπογαζίτζι της Κωνσταντινούπολης και διδακτορικό στην επιχειρησιακή έρευνα και τη χρηματοοικονομική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Η Ερκάν ολοκλήρωσε επίσης δύο προγράμματα κατάρτισης στις επιστήμες διαχείρισης στο Harvard Business School και την ηγεσία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η Ερκάν, η πρώτη γυναίκα κάτω των 40 ετών που κατείχε τον τίτλο της προέδρου ή της διευθύνουσας συμβούλου σε μία από τις 100 μεγαλύτερες τράπεζες της Αμερικής, μπήκε στις λίστες «40 Under 40» τόσο των San Francisco Business Times όσο και της Crain New York Business.

Το 2019, η Ερκάν συμπεριλήφθηκε στη λίστα “Notable Women of Banking & Finance” του Crain και στη λίστα “Women to Watch” του American Banker.

Διαβάστε ακόμη

Σήμερα ο χρησμός της Fitch για την Ελλάδα – Τι προβλέπει η Société Générale

Ο Ναζωραίος και η Θεούσα, η Alpha Bank ετοιμάζει βαλίτσες, οι εγγυήσεις τoυ κ. Παντελή και οι εξελίξεις στην IDEAL

Πλειστηριασμοί: Αυτοί είναι οι πίνακες του Π. Νίκα που βγαίνουν ξανά στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ