Εκτινάχθηκαν στα ύψη οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί (από το 1966, όταν και ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης).

Στις υψηλές τιμές συμβάλλουν και οι ανησυχίες για περιορισμένη παραγωγή στα κράτη της αμερικανικής ηπείρου.

Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια Ιανουαρίου για τον συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού εκτοξεύτηκαν στις συναλλαγές της Τρίτης ως και στα 4,17 δολάρια/λίβρα, υποχωρώντας λίγο αργότερα στα 3,83 δολάρια/λίβρα.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 90% στη διάρκεια του 2023, με τις κακές καιρικές συνθήκες και την βακτηριακή ασθένεια Citrus Greening να πλήττουν σημαντικά την παραγωγή σε Μεξικό, ΗΠΑ και Βραζιλία, τις τρεις χώρες με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως.

«Αυτές οι αγορές ξεπερνούν τις πιο τρελές προσδοκίες μας. Μπορούσε να προβλέψει κανείς χυμό πορτοκαλιού στα 4 δολάρια; Τα δυνητικά κέρδη από αυτό το εμπόριο είναι εκπληκτικά», δήλωσε ο Dave Reiter έμπορος της Reiter Capital Investments LLC στο X, αναφερόμενος στη θέση που έχτισαν ορισμένοι επενδυτές.

Καιρός και ασθένεια

Διερευνώντας τις αιτίες που προκαλούν τον φαινόμενο, μια σειρά τυφώνων και η εξάπλωση της ασθένειας Citrus έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες εσπεριδοειδών στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ο Ibiapaba Netto, εκτελεστικός διευθυντής της CitrusBR, της ένωσης που εκπροσωπεί τους παραγωγούς χυμού πορτοκαλιού της Βραζιλίας, δήλωσε ότι η ανατροπή της τρέχουσας κατάστασης θα πάρει χρόνο και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Η Βραζιλία έχει μερίδιο 75% στο παγκόσμιο εμπόριο χυμού πορτοκαλιού.

Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών – μια ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα που ρουφούν το χυμό που καθιστά τους καρπούς από μολυσμένα δέντρα «πράσινους, δύσμορφους και πικρούς», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ – έχει διαβρώσει την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2005. Η ασθένεια έχει γίνει επίσης ολοένα και πιο διαδεδομένη στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο.

Ο Netto πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί φρούτων φοβούνται να επενδύσουν για να επεκτείνουν τους οπωρώνες φοβούμενοι την ασθένεια. «Η τελευταία μας μεγάλη καλλιέργεια ήταν πριν από πέντε χρόνια. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση βασικά μηδενικών αποθεμάτων», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Δεν τελείωσε η μάχη με τον πληθωρισμό – Κίνδυνος για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 625 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,88% το Δημόσιο

Γ. Γλου: Χωρίς…μνηστήρα έμεινε η βίλα στην Καστέλα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ