search icon

Διεθνή

Χονγκ Κονγκ: Παραιτήθηκε ο CEO της Cathay Pacific

Η αεροπορική εταιρεία δέχεται πολιτικές πιέσεις από το Πεκίνο

Υπό παραίτηση τελεί και επίσημα ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Cathay Pacific του Χονγκ Κονγκ, Rupert Hogg, λόγω των πρόσφατων γεγονότων.

Η αεροπορική εταιρεία υπέστη τεράστια πολιτική πίεση από το Πεκίνο, αφού διαπιστώθηκε ότι ένας από τους πιλότους της συμμετείχε στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Ένας άλλος πιλότος λέγεται ότι έχει παραποιήσει τις πληροφορίες της εταιρείας σχετικά με τις διαμαρτυρίες. Και οι δύο απολύθηκαν στη συνέχεια από την αεροπορική εταιρεία.

Σε δήλωση στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της Cathay Pacific επιβεβαίωσε ότι ο Hogg θα αποχωρήσει από τη θέση του CEO, παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή δεν άπτεται θέματος που πρέπει να γνωρίζουν οι μέτοχοι.

Από τη Δευτέρα, ο Hogg θα αντικατασταθεί από τον Augustus Tang. Η αεροπορική εταιρεία επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Paul Loo παραιτήθηκε από εκτελεστικός διευθυντής και τον επικεφαλής του εμπορικού τμήματος και τμήματος εξυπηρέτησης πελατών και τη Δευτέρα, θα αντικατασταθεί από τον Ronald Lam.

Σε ξεχωριστή δήλωση που εκδόθηκε από την αεροπορική εταιρεία, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Hogg δήλωσε: «Αυτές ήταν εβδομάδες πρόκληση για την αεροπορική εταιρεία και είναι σωστό ότι ο Paul και εγώ αναλαμβάνουμε την ευθύνη ως ηγέτες της εταιρείας».

Ο πρόεδρος της Cathay, John Slosar, πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να θέσει «μια νέα ομάδα διαχείρισης που να μπορεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη».

Την Τετάρτη, η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε απολύσει  δύο πιλότους που είχαν προηγουμένως τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ενας από αυτούς είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για συμμετοχή στις συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αντικυβερνητικών διαδηλωτών στις 28 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι ένα άλλο μέλος του πληρώματος του cockpit λέγεται ότι είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα για κατάχρηση των πληροφοριών της εταιρείας δημοσιεύοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στοιχεία και λεπτομέρειες για κινήσεις  των αστυνομικών του Χονγκ Κονγκ που ταξιδεύουν με την αεροπορική εταιρεία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) της Κίνας εξέδωσε προειδοποίηση στην Cathay Pacific, η οποία αφορούσε τις  δράσεις των χειριστών της , χαρακτηρίζοντάς τις ως «σημαντικό κίνδυνο για την αεροπορική ασφάλεια».

Οι διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ κρατούν πλέον αρκετές εβδομάδες και έχουν μετασχηματισθεί από απλές ανησυχίες σχετικά με ένα νομοσχέδιο σε ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τις βασικές ελευθερίες των πολιτών και το επίπεδο ελέγχου τους  από το Πεκίνο.

Σημειώνεται ότι το Χονγκ Κονγκ είναι μια κινεζική επικράτεια 7,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που ήταν παλαιότερα μέρος της βρετανικής αυτοκρατορίας. Ήταν μια ειδικώς διοικούμενη περιοχή της Κίνας από την 1η Ιουλίου 1997.

Έχει τη δική του κυβέρνηση, το νόμισμα, την αστυνομία και τη δημόσια διοίκηση, αλλά η ηπειρωτική Κίνα διαχειρίζεται τις εξωτερικές υποθέσεις και την άμυνα.

Στο συμπέρασμα της δήλωσής της την Παρασκευή, η αεροπορική εταιρεία αναφέρθηκε χαλαρά στην ένταση που έχει παραλύσει τον οικονομικό κόμβο για σχεδόν 3 μήνες.

«Η Cathay Pacific είναι πλήρως αφοσιωμένη στο Χονγκ Κονγκ σύμφωνα με την αρχή του “Μία χώρα δυο συστήματα”, όπως κατοχυρώνεται στη βασική του νομοθεσία. Η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι το Χονγκ Κονγκ θα έχει ένα θαυμάσιο μέλλον», ανέφερε η Cathay Pacific στη δήλωσή της.

Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής στο δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ.

Exit mobile version