Στις 18/3, η South China Morning Post, μετέδωσε πως ο πρώτος σκύλος (17 ετών) που βρέθηκε με κορωνοϊό, πεθάνει μετά την επιστροφή του στο σπίτι μετά την καραντίνα, χωρίς να είναι θετικός στον κορωνοιό (SARS-CoV-2), σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές του Χονγκ Κονγκ (Τμήμα Γεωργίας, Αλιείας και Προστασίας – AFCD). Το δημοσίευμα σε κανένα σημείο δεν αναφέρει πως ο σκύλος πέθανε από τον κορωνοϊό. Παρά το γεγονός πως η ιδιοκτήτριά του δεν επέτρεψε να γίνει νεκροψία, το δημοσίευμα της SCMP σε κανένα σημείο δεν υπαινίσσεται πως ο σκύλος πέθανε από κορωνοϊό. Πριν επιστρέψει στο σπίτι του, ο σκύλος είχε υποβληθεί σε δυο τέστ, τα οποία ήταν αρνητικά για κορωνοϊό.

Η ίδια αρχή (AFCD), επεσήμανε πως ο αρνητικός ορολογικός έλεγχος δεν έδειξε ότι ο σκύλος δεν είχε μολυνθεί από τον ιό. “Είναι γνωστό σε ορισμένες ασυμπτωματικές ή ήπιες περιπτώσεις ανθρώπινων λοιμώξεων με άλλους τύπους κορωνοϊών, τα αντισώματα μπορεί να μην αναπτύσσονται πάντα”

Η είδηση αναμεταδόθηκε από την New York Post, την οποία επικαλούνται ελληνικά δημοσιεύματα, η οποία ωστόσο επίσης δεν αποδίδει το θάνατο στον κορωνοϊό. Παράλληλα, τοπικοί κτηνίατροι αναφέρουν πως ο θάνατος του σκύλου μπορεί να οφείλεται στο στρες της καραντίνας.


Αναφορικά με τις επίσημες οδηγίες για συναναστροφή με ζώα συντροφιάς

Σύμφωνα με με αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν το νέο κορωνοϊό σε ανθρώπους. Όσοι ωστόσο ήδη ασθενούν με COVID-19, θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με κατοικίδια. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα συντροφιάς (π.χ. σκύλοι ή γάτες) ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης για τον άνθρωπο. Ως γενική προφύλαξη, είναι πάντοτε συνετό να τηρούνται οι βασικές αρχές υγιεινής όταν έρχονται σε επαφή με τα ζώα, αναφέρει το Ευρωπαϊκό CDC.