Αυτή τη φορά είναι πιθανό πως θα στηρίξει την πολύ-αναμενόμενη αγορά κρατικών ομολόγων ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο ένα QE στην Ευρώπη θα είναι αποτελεσματικό.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του CNBC Wilfred Frost, είναι ήδη γνωστό ότι οι αποδόσεις των μετοχών στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά χαμηλές, και αυτές δεν έχουν ακόμη μετακυλιστεί στην ευρύτερη οικονομία.
Περαιτέρω, είτε με βάση το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), είτε το μέγεθος της αγοράς ομολόγων, είτε την συνεισφορά της κεντρικής τράπεζας, ή την πιστοληπτική αξιολόγηση, η αγορά ομολόγων θα πρέπει να επικεντρωθεί προς τον πυρήνα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Αυτό θα έχει πιθανώς μικρή επίδραση ώστε να παρακινήσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να δανειστούν.
Σε περίπτωση που η Fed συνέχιζε το QE, για τουλάχιστον ένα χρόνο ακόμα πιθανότατα θα το έκανε επειδή τροφοδοτείται μέσω εταιρειών αλλά και εξαιτίας μιας καλής αγοράς ομολόγων που διαθέτει. Παρόλα αυτά, είναι απίθανο ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το αμερικανικό QE έχει ευνοήσει περισσότερο την χρηματοοικονομική τεχνική από την παραγωγή του κεφαλαίου. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ευρώπη, αλλά η ισορροπία θα είναι ακόμη περισσότερο προς την πλευρά της χρηματοοικονομικής τεχνικής.
Η διαδικασία με την οποία το QE (μπορεί να) δούλεψε στις ΗΠΑ έκανε τις τράπεζες να πουλήσουν ομόλογα, με ελάχιστα επιτόκια.
Ωστόσο, ποια τράπεζα της Ευρωζώνης, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήδη αγωνίζονται να αποκτήσουν κέρδη, πρόκειται να θυσιάσει τα καθαρά της έσοδα από τους τόκους για ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ, όταν δεν θα είναι σε θέση να δανείσει το απελευθερωμένο κεφάλαιο, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση στην Ευρώπη;
Ο τρόπος που οι αγορές έχουν συμπεριφερθεί ως τώρα υποδηλώνει ότι ένα QE θα έχει θετική επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, αλλά θα είναι βραχύβια και σύντομα θα γίνει σύντομα σαφές ότι στη ζώνη του ευρώ θα είναι ακόμη πιο αναποτελεσματικό από ό, τι ήταν αλλού.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.