Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα στείλουν ανώτερους αξιωματούχους στη Βιέννη στις 22 Ιουνίου για έναν νέο γύρο συνομιλιών για τον έλεγχο των εξπλισμών, σύμφωνα με αξιωματούχο του State Department.

Σήμερα υπάρχει και τρίτη πυρηνική υπερδύναμη

Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν αφορούν την παράταση της συνθήκης για τα πυρηνικά New Start, η οποία πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο. Προϋπόθεση για αυτό είναι η να δεμευτεί η Ρωσία να φέρει και την Κίνα σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις με στόχο τον έλεγχο των πυρηνικών αποθεμάτων και των τριών χωρών.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες της Βιέννης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμίας του. Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Πεκίνο απέκλεισαν μέχρι τώρα τις τριμερείς συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ πίσω από τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, οι οποίες μαζί κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

Στη συνάντηση αυτού του μήνα, οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον Μάρσαλ Μπίλινγκσλι, τον ειδικό προεδρικό απεσταλμένο για τον έλεγχο των όπλων, ενώ ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε προηγουμένως απορρίψει ρωσικές εκκλήσεις για έναρξη συνομιλιών για την επέκταση του New Start. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει την Κίνα. Η 10ετής συνθήκη, η τελευταία που αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο των πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου, μπορεί να ανανεωθεί για άλλα πέντε χρόνια αν συμφωνήσουν οι δυο πλευρές.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να συζητήσουμε για πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει οποιαδήποτε ανανέωση.

Ο Μπίλινγκσλι έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν κατάλογο αιτημάτων από τη Ρωσία και την Κίνα για μια ευρύτερη συμφωνία ελέγχου των όπλων. Αυτή θα περιλάμβανε πολύ πιο ισχυρά μέτρα επαλήθευσης των συμφωνηθέντων, και θα πρόσθετε μια νέα υποχρέωση: ότι κάθε μελλοντικό καθεστώς ελέγχου όπλων πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα πυρηνικά όπλα, όχι μόνο τις στρατηγικές κεφαλές.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επεμειναν στην Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες, επειδή πιστεύουν ότι ενώ η χώρα έχει πολύ λιγότερα πυρηνικά όπλα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, βρίσκεται στη μέση αυτού που αποκαλούν σημαντική συσσώρευση πυρηνικών όπλων.

«Η Κίνα πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό – σταματήστε να κρύβετε πίσω από το Σινικό Τείχος της Μυστικότητας», έγραψε ο Μπίλινγκσλι σε ένα tweet στις 21 Μαΐου. «Το να θέλεις να γίνεις υπερδύναμη σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να αναλάβεις ευθύνες υπερδύναμης. Δεν επιτρέπεται η συσσώρευση πυρηνικών στα κρυφά”.