search icon

Διεθνή

Δημοσκόπηση: Πώς βλέπουν οι Ρώσοι τις ΗΠΑ και την ΕΕ – Θεωρούν ότι βρίσκονται σε διεθνή απομόνωση

Τα περισσότερα από τα ποσοστά που προέκυψαν στη δημοσκόπηση δεν έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν

Σε διεθνή απομόνωση θεωρεί ότι βρίσκεται η Ρωσία το 57% των πολιτών της, ενώ το 38% έχει αντίθετη άποψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Levada-Centr.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύει η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Το ερευνητικό κέντρο, το οποίο έχει συμπεριληφθεί στο μητρώο των «ξένων πρακτόρων» από το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνει ότι τα ποσοστά αυτά δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από το 2018, όταν ήταν 56% και 37% αντίστοιχα.

Παράλληλα, το 44% των Ρώσων θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζει τη Δύση «ως σύμμαχο», άποψη που είναι πιο δημοφιλής στις ηλικίες 18-24 ετών. Ωστόσο, το 29% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Δύση πρέπει να αντιμετωπίζεται «ως ανταγωνιστής», το 13% «ως φίλος» και το 5% «ως εχθρός».

Όπως επισημαίνουν οι κοινωνιολόγοι του Levada-Centr, οι Ρώσοι τον Αύγουστο άρχισαν να αντιμετωπίζουν καλύτερα χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ και η Ουκρανία, σε σχέση με την άνοιξη του 2021.

Συγκεκριμένα, το 39% των Ρώσων αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ θετικά και το 47% αρνητικά (τον Μάιο τα ποσοστά ήταν 31% και 54% αντίστοιχα), ενώ το 39% των Ρώσων αντιμετωπίζει θετικά την Ουκρανία και το 49% αρνητικά (τον Μάιο τα ποσοστά ήταν αντιστοίχως 33% και 55%).

Σε ό,τι αφορά τις χώρες της ΕΕ, το 46% των Ρώσων τις αντιμετωπίζει θετικά, ενώ το 39% αρνητικά (τον Μάιο τα ποσοστά ήταν 38% και 45% αντίστοιχα).

Θετικά βλέπουν οι Ρώσοι σε ποσοστό 55% τη Γεωργία, ενώ το 29% αντιμετωπίζει τη χώρα αρνητικά (τα ποσοστά το 2018 ήταν το 46% και 31% αντίστοιχα).

Επίσης, οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν θετικά -κατά παράδοση- τη Λευκορωσία, με ποσοστό που τον Αύγουστο άγγιζε το 82% και μόλις το 10% απάντησε ότι την αντιμετωπίζει αρνητικά.

Τέλος, λιγότεροι Ρώσοι άρχισαν να αντιμετωπίζουν θετικά την Κίνα, καθώς ενώ στις αρχές του 2021 το 75% των πολιτών την αντιμετώπιζε θετικά και το 14% αρνητικά, τον Αύγουστο 2021 τα ποσοστά άλλαξαν σε 70% και 18% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

MAVA – Renault: Άλλαξε χέρια το εμβληματικό ακίνητο στη Νέα Φιλαδέλφεια (pic)

Morgan Stanley: Γιατί προτιμά τη Eurobank – Οι τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

HBO Max: Έρχεται και στην Ευρώπη – Από πότε θα είναι διαθέσιμη η υπηρεσία streaming

 

Exit mobile version