της Σοφίας Ζαφείρη

Η παγκόσμια οικονομία έχει «ανεβάσει ρυθμούς», όπως αναφέρει ο Μόρις Όμπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο εισαγωγικό σημείωμα της επικαιροποιημένης έκθεσης World Economic Outlook (WEO) του Ταμείου.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΝΤ ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα φθάσει φέτος στο 3,5%, από 3,1% που ήταν το 2016, ενώ θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2018, αγγίζοντας το επίπεδο του 3,6%.

Η καλή πορεία μεταποίησης αλλά και εμπορίου θα προσφέρει στήριξη τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες, με τις νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ να είναι οριακά υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Παρά τη γενικότερα θετική θεώρηση για την παγκόσμια ανάπτυξη το Ταμείο -όπως πάντα άλλωστε- τονίζει ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι, με τους βασικότερο όλων να αφορά τη διαφορά των μακροοικονομικών πολιτικών που ακολουθούν ΗΠΑ και Κίνα.

Από τη μία πλευρά η Fed, με δεδομένη την καλή πορεία της οικονομίας, προχωρά σε ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής και πιθανώς σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει και σε μείωση του ισολογισμού της (μέσω της πώλησης των ομολόγων που έχει στην κατοχή της). Αντίθετα ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν την τρέχουσα νομισματική τους πολιτική, με την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων να είναι ακόμη αρκετά μακρινή.

Την ίδια ώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου, αυτή της Κίνας, αν και μοιάζει να αναπροσαρμόζει το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί, με μείωση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών και αύξηση του «μεριδίου» των υπηρεσιών στο ΑΕΠ της, η εκτεταμένη αύξηση του δανεισμού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού της τομέα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν και σε άλλες χώρες.

Ευρωζώνη

Αναφορικά με τις επιμέρους οικονομίες γι’ αυτήν της Ευρωζώνης το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,7% το 2016 και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ θα υποχωρήσει στο 1,6% το 2018, ενώ θα διαμορφωθεί στο 1,5% το 2022. Ο πληθωρισμός -βασικό στοιχείο που καθορίζει τη νομισματική πολιτική – θα διατηρηθεί χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, καθώς θα αγγίξει το 1,7% φέτος και θα υποχωρήσει στο 1,5% το 2018. Σταθερά πτωτική θα είναι η πορεία της ανεργίας καθώς από το 10% το 2016, θα διαμορφωθεί στο 9,4% το 2017 και στο 9,1% το 2018.

ΗΠΑ

Καλύτερη, σαφώς, η εικόνα για την αμερικανική οικονομία με εκτίμηση ότι θα τρέξει με ρυθμό 2,3% για φέτος, ο ρυθμός θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2018 φθάνοντας στο 2,5%, ενώ θα υπάρξει υποχώρησή του στο 1,7% το 2022.

imfweo