Διεθνή

Dr. Doom κατά Έλον Μασκ – «Είναι ανεύθυνος, χειραγωγεί την αγορά»

  • newsroom


Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί κατηγορεί το δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα για χειραγώγηση της αγοράς αναφερόμενος στα περίφημα tweets του πριν από την ανακοίνωση της Tesla για την αγορά Bitcoin

Ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπινί, σε συνέντευξη που παραχώρησε, δεν «μάσησε» τα λόγια του και κατηγόρησε ανοιχτά τον Έλον Μασκ ότι χειραγώγησε τις αγορές,  ζητώντας την παρέμβαση της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Sec).

Ο  Ρουμπινί – γνωστός και ως Dr. Doom λόγω των ζοφερών προβλέψεών του – αναφέρθηκε στα tweets του Mr. Tesla για το Bitcoin πριν από την αγορά του εν λόγω κρυπτονομίσματος από τον κολοσσό αυτοκινητοβιομηχανίας ως απόδειξη για τους ισχυρισμούς του. Ο Μάσκ υπήρξε φανερός υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων στη σελίδα του στο Twitter τους τελευταίους μήνες.

«Πρώτα επενδύστε ατομικά στο bitcoin, ανεβάστε την τιμή και μετά πείτε ότι η Tesla σκοπεύει να επενδύσει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρουμπινί σύμφωνα με το BusinessInsider. «Αυτό είναι ανεύθυνο και μπορεί να χαρακτηριστεί χειραγώγηση της αγοράς. Η Sec θα πρέπει να εξετάζει πρόσωπα που έχουν αντίκτυπο στην αγορά και δυνητικά θα μπορούσαν να παίζουν σημαντικό ρόλο στις ανακατατάξεις των τιμών διαφόρων περιουσιακών στοιχείων. Όλο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και εγκληματική συμπεριφορά.»

Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός οικονομολόγος τάσσεται κατά της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Πρόσφατα, αναφερόμενος στη βιομηχανία υποστήριξε πως είναι μία «κερδοσκοπική φούσκα περιουσιακών στοιχείων» χαρακτηρίζοντάς μάλιστα τα κρυπτονομίσματα με έναν πολύ άσεμνο τρόπο.

Η κριτική του για τον Έλον Μασκ ακολουθεί την ανακοίνωση της Tesla για την αγορά Bitcoin ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και την πρόθεσή της να δεχτεί το ψηφιακό νόμισμα ως μέσο συναλλαγών. Η κίνηση αυτή οδήγησε την τιμή του Bitcoin στα υψηλότερα όλων των εποχών αγγίζοντας τα 48.000 δολάρια.

Ο Νταγκ Ντάβιντσον, συνεργάτης της Linklaters και πρώην επικεφαλής του τμήματος επιβολής της Sec, δήλωσε στην Telegraph ότι «δεν θα ήταν έκπληξη για τη SEC να διερευνήσει το εν λόγω ζήτημα» δεδομένης της έκτασης που έχουν λάβει τα περίφημα tweets του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla όσον αφορά στην τιμή Bitcoin και στις πρόσφατες δραματικές κινήσεις της αγοράς. Αλλά και ο Βίτορ Κονστάνσιο, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστήριξε ότι «η Sec θα εξετάσει το θέμα σε βάθος».

Διαβάστε ακόμη: 

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ελπίζουμε σε ανάκαμψη από το δεύτερο τρίμηνο

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Την Τρίτη «πληρώνει» η 5η – Αλλάζουν τα ποσά στην 6η και την 7η

Amazon: Γιατί θα «παρακολουθεί» τους μεταφορείς της – Ο ρόλος της εφαρμογής «Mentor»

Απόρρητο Απόρρητο