Οι επικριτές του Κρεμλίνου θεωρούν ότι η Ρωσία είναι μία δικτατορία. Κι όμως, από σήμερα μέχρι την Κυριακή διεξάγονται στην αχανή αυτή χώρα προεδρικές εκλογές. Μόνο που το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, που έχει ήδη συμπληρώσει 25 χρόνια στην εξουσία, θα επανεκλεγεί για μία πέμπτη θητεία στον προεδρικό θώκο.

Ο μόνος πολιτικός της αντιπολίτευσης που έχει απομείνει και θα μπορούσε ίσως να αμφισβητήσει την παντοδυναμία Πούτιν είναι ο Μπόρις Ναντέζντιν, επικριτής του πολέμου στην Ουκρανία και πρώην τοπικός σύμβουλος.

Αλλά και αυτός αποκλείστηκε από τις προεδρικές εκλογές, λόγω παρατυπιών στη συλλογή των 100.000 υπογραφών που θεωρούνται απαραίτητες για την κατάθεση μίας ανεξάρτητης υποψηφιότητας, όπως υποστηρίζει η Κεντρική Επιτροπή των Εκλογών.

Για τον Πούτιν έχουν σημασία οι κάλπες

Μπορεί όλοι να θεωρούν δεδομένη την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, αλλά για τον ίδιο τον Πούτιν οι κάλπες έχουν ιδιαίτερη σημασία, επισημαίνει ο Νικολάι Πετρόφ, ερευνητής του Γερμανικού Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής (SWP) με έδρα το Βερολίνο. «Για τον Βλάντιμιρ Πούτιν είναι πολύ σημαντικό να επιδείξει -όχι τόσο απέναντι στη Δύση, αλλά περισσότερο εντός συνόρων- μία αίσθηση επιβεβαίωσης της πολιτικής του», λέει ο Πετρόφ.

«Το Κρεμλίνο από τη μία πλευρά προσπαθεί να διασφαλίσει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και από την άλλη πλευρά κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει οποιοδήποτε σκάνδαλο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επισκιάσει την εικόνα του Πούτιν».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW