search icon

Διεθνή

DW: Ποιος ή ποια θα διαδεχθεί τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ; 5 γυναίκες ανάμεσα στους υποψηφίους

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ φεύγει και οι εικασίες για την πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέα δίνουν και παίρνουν

Τον Οκτώβριο η κορυφαία διπλωματική θέση στο ΝΑΤΟ θα μείνει κενή. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε μέσω της εκπροσώπου του τον Φεβρουάριο ότι δεν έχει πρόθεση να παρατείνει άλλο τη θητεία του στην Ατλαντική Συμμαχία.

Το έκανε ήδη την άνοιξη του περασμένου έτους για να μην χρειαστεί να αντικατασταθεί η ηγεσία του ΝΑΤΟ εν μέσω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Ποιος όμως θα είναι ο 14ος Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας; Ή μάλλον: Ποια;

Γιατί η πρώτη γυναίκα σε αυτό το αξίωμα θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτη. Σχεδόν οι μισοί από τους 30 πρεσβευτές του ΝΑΤΟ έχουν ήδη λανσάρει διακριτικά έναν ή μια υποψήφια.

Τι πρέπει να μπορεί ένας Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ;

Αυτός ή αυτή πρέπει να κρατήσει τη συμμαχία ενωμένη, να εξισορροπήσει τα συμφέροντα, να προωθήσει τη συναίνεση μεταξύ των 30 μελών, είτε οι απειλές για την πολιτική συνοχή προέρχονται από έναν ασταθή Ντόναλντ Τραμπ είτε από τον επιθετικό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Απαιτούνται διπλωματικές δεξιότητες και πίστη στη συμμαχία. Ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει εξουσία λήψης πολιτικών αποφάσεων. Ο μελλοντικός ή η μελλοντική γραμματέας θα πρέπει να έχει διατελέσει αρχηγός κράτους ή κυβέρνησης. Η γνώση αγγλικών είναι υποχρεωτική. Των γαλλικών επιθυμητή.

Ποια κριτήρια παίζουν ρόλο στην επιλογή;

Ο υποψήφιος πρέπει να έχει καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Τελικά, οι ΗΠΑ, ως σημαντικότερο μέλος, κάνουν τη διαφορά, ακόμα κι αν ο Γενικός Γραμματέας είναι παραδοσιακά Ευρωπαίος. Και οι 30 κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν στο νέο Γενικό Γραμματέα. Γι’ αυτό τα περιφερειακά συμφέροντα, η καταγωγή και το πολιτικό παρελθόν του πρέπει να μην δημιουργούν πρόβλημα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

 

Exit mobile version