Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έδωσε την Τρίτη (26/12) το πράσινο φως για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνεδρίαση υπό την προεδρία του βουλευτή του κυβερνώντος Φουάτ Οκτάι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι βουλευτές εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο.

Το σχετικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει το Anadolu.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό πότε θα έλθει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, στην οποία η κυβερνητική παράταξη έχει την πλειοψηφία, οπότε η πιθανότητα έγκρισης είναι σχεδόν απόλυτη.

Ο Φουάτ Οκτάι είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η διαδικασία θα γίνει με γοργούς ρυθμούς, πρόσθεσε όμως ότι επαφίεται στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης να αποφασίσει το πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρωτόκολλο.

Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία, όμως έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα το πράξει.

Η συνομιλία Ερντογάν-Μπάιντεν

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη Βουδαπέστη, στις 18 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».

Ο Τούρκος πρόεδρος ενέπλεξε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Καναδά. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».

Διαβάστε ακόμη

Ομόλογα: Πού θα ποντάρουν οι επενδυτές για τη νέα χρονιά (πίνακες)

Η παγκόσμια κούρσα για την επόμενη υπερδύναμη της τεχνολογίας (pic)

Πλειστηριασμοί: Ποια «βαριά ονόματα» έχασαν τις βίλες τους τη χρονιά που φεύγει (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ