Διεθνή

Eλ Σαλβαδόρ: Βγάζει «πράσινο» Bitcoin από ηφαίστειο

  • newsroom


Η απάντηση του Ελ Σαλβαδόρ στην ενεργειακά κοστοβόρα εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων - Εγινε το πρώτο βήμα για τα «πράσινα κρυπτονομίσματα» λένε οι ειδικοί - Ράλι του Bitcoin στη Νέα Υόρκη και νέος bullish κύκλος

Με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας από ηφαίστειο το Eλ Σαλβαδόρ εξόρυξε σήμερα 0.00599179 Βitcoin αξίας $269.

Σύμφωνα με το tweet του Προέδρου της χώρας Nayib Bukele, ο οποίος έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον με το «πείραμα» των bitcoins, πρόκειται για το «παρθενικό ταξίδι» της χώρας τους στην εκμετάλλευση της ηφαιστειακής ενέργειας για την εξόρυξη των κρυπτονομισμάτων.

Την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος είχε αναρτήσει βίντεο 25 δευτερολέπτων με εικόνες από την εγκατάσταση των μηχανημάτων στη μονάδα «εξόρυξης» δίπλα στο παραπλήσιο ηφαίστειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC, τον περασμένο Ιούνιο, ο Bukele είχε αναθέσει στη δημόσια επιχείρηση παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας LaGeo SA de CV, την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων «100% καθαρών, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μηδενικούς ρύπους, μέσω των ηφαιστείων».

Ο Πρόεδρος της χώρας σε σημερινό του μήνυμα στο twitter σημείωσε πως το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και η αρχική εξόρυξη ήταν δοκιμαστική. Παρέθεσε, μάλιστα, και τα αποτελέσματα της εξόρυξης των κρυπτονομισμάτων, αναλυτικά.

Σύμφωνα με τον bitcoin miner Alejandro de la Torre ο οποίος πρόσφατα μετακίνησε την επιχείρησή του από την Κίνα στο Τέξας «πρόκειται απλά για τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Η Ισλανδία χρησιμοποιεί την ενέργεια αυτή για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Το Ελ Σαλβαδόρ έχει το προσωνύμιο «Γη των Ηφαιστείων». Η γεωθερμική ενέργεια αποτελεί το 25% της ενεργειακής παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

«Πράσινα» κρυπτονομίσματα

Κάποιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ ως ορόσημο για την εξέλιξη του bitcoin σε «πράσινο» κρυπτονόμισμα. 

Σύμφωνα με τον ειδικό Brandon Arvanaghe, «μια απολύτως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για την εξόρυξη bitcoin. To κρυπτονόμισμα αποτελεί το μεγαλύτερο “καταλύτη” στη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ιστορία».

Η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ για εξόρυξη με τη χρήση καθαρής ενέργειας απαντά στις κατηγορίες για την εξαιρετικά ενεργοβόρα και ρυπογόνα διαδικασία εξόρυξής του. Το bitcoin αποτελεί, πια, επίσημο νόμισμα της χώρας με την κυβέρνηση να προσθέτει  εκατοντάδες bitcoin στον ισολογισμό της ενώ λάνσαρε ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» με όνομα Chivo, το οποίο προσφέρει συναλλαγές χωρίς επιβάρυνση ενώ διευκολύνει και τις διεθνείς συναλλαγές.

Ραγδαία άνοδος του Bitcoin

Ράλι-ρεκόρ από τον περασμένο Ιούλιο επέδειξε το Bitcoin αγγίζοντας τα $47.884 στις αγορές της Νέας Υόρκης την Παρασκευή. Παρόμοια αύξηση επέδειξαν και τα Ethereum, Litecoin και EOS, ωθώντας το δείκτη Bloomberg Galaxy Crypto Index σε άνοδο της τάξης του 8,9%. Υπενθυμίζουμε πως το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα είχε σημειώσει πτώση της τάξης του 7,6% τον Σεπτέμβριο λόγω της παρέμβασης των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας και των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη βιομηχανία.

Οι αναλυτές υπολογίζουν πως η αύξηση της αξίας των Bitcoin μπορεί να οφείλεται εν μέρει στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell ο οποίος υπογράμμισε πως τα κρυπτονομίσματα δεν πρόκειται να απαγορευτούν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Vijay Ayyar, επικεφαλής του τομέα Asia-Pacific της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Luno Pte, «η αβεβαιότητα λόγω της αύξησης του πλαφόν χρέους των ΗΠΑ και της παρέμβασης των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας έχουν οδηγήσει το Bitcoin σε δικό του bullish επενδυτικό κύκλο, διαχωρίζοντάς το από την κύρια αγορά».

Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κρυπτονομισμάτων όπως Marathon Digital Holdings Inc, Riot Blockchain Inc και Bit Digital Inc επίσης επέδειξαν αύξηση, ωθούμενες από την ανάπτυξη του Bitcoin.

Oι αναλυτές έχουν αρχίσει, τώρα, τη στενή μελέτη των δεδομένων του παρελθόντος, προσπαθώντας να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις του κρυπτονομίσματος. Ο Antoni Trenchev, στέλεχος και συνιδρυτής της Nexo, ανέφερε πως αν και το Bitcoin επέδειξε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση, οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν, αφού τέτοιου είδους απότομες αυξήσεις μπορεί πολύ εύκολα να «γυρίσουν» σε διόρθωση.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο