Ο Έλον Μασκ και μια ομάδα εμπειρογνωμόνων τεχνητής νοημοσύνης και στελεχών της βιομηχανίας, επικαλούμενοι – σε ανοιχτή επιστολή τους – πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα ζητούν την επιβολή εξάμηνης παύσης στην εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ισχυρότερων από το GPT-4.

Η επιστολή, σύμφωνα με το Reuters, η οποία εκδόθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο Future of Life Institute και υπογράφεται από περισσότερα από 1.000 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Μασκ, ο συνιδρυτής της Apple Στιβ Βόζνιακ και ο διευθύνων σύμβουλος της Stability AI Εμάντ Μοστάκε, ζητά παύση στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης έως ότου αναπτυχθούν, εφαρμοστούν και ελεγχθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κοινά πρωτόκολλα ασφαλείας για τέτοιου είδους εφαρμογές.

«Τα ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι» αναφέρεται στην επιστολή.

Κίνδυνοι για την κοινωνία και τον πολιτισμό

Η επιστολή περιγράφει επίσης λεπτομερώς τους πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και τον πολιτισμό από τα ανταγωνιστικά προς τον άνθρωπο συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, όσον αφορά οικονομικές και πολιτικές διαταραχές. Καλεί δε τους προγραμματιστές να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου.

Η επιστολή έρχεται μία ημέρα μετά τη διατύπωση ηθικών και νομικών ανησυχιών από την Europol, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις εφαρμογές προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης – όπως το ChatGPT, προειδοποιώντας για πιθανή κακόβουλη χρήση του συστήματος σε απόπειρες phishing, παραπληροφόρησης και εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Οι εφαρμογές και λειτουργίες προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης καταγράφουν δραματική ανάπτυξη από τα τέλη του 2022, όταν η υποστηριζόμενη από την Microsoft OpenAI παρουσίασε την πλατφόρμα ChatGPT, ωθώντας τις αντίπαλες εταιρείες να λανσάρουν παρόμοιες εφαρμογές ή να ενσωματώσουν αντίστοιχες λειτουργίες στις πλατφόρμες τους.

Διαβάστε ακόμη

Δημόσιοι υπάλληλοι: Πώς υπολογίζεται το πριμ παραγωγικότητας – Τα κριτήρια

Αλλαγές στην Επιθεώρηση Εργασίας: Ψηφιακοί έλεγχοι – Οι επιχειρήσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο

 

Nέος κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ: Στη «Διαύγεια» η υπουργική απόφαση