Μεγάλα είναι τα προβλήματα που συνεχίζει να προκαλεί στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία η έλλειψη ημιαγωγών, εξαρτήματα που είναι απαραίτητα για την κατασκευή των μοντέλων.

Η αδιέξοδος που έχει δημιουργηθεί δεν έμεινε ασχολίαστη και από τον κραταιό άνδρα της Tesla. Ο Ελον Μασκ ανέφερε πως η έλλειψη ημιαγωγών αποδιοργανώνει την εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας του.

Παράλληλα, δεν δίστασε να εξαπολύσει πυρά κατά πολλών εταιρειών, κατηγορώντας τες πως παραγγέλνουν περισσότερους μικροελεγχτές απ’ όσους χρειάζονται. Μάλιστα, παρομοίωσε τη συγκεκριμένη πρακτική τους, με τη συμπεριφορά των πολιτών που κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας έτρεχαν να προμηθευτούν χαρτιά υγείας, φοβούμενοι πως θα μείνουν επί μέρες εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

«Η μεγαλύτερη πρόκλησή μας είναι η εφοδιαστική αλυσίδα, και ειδικά οι μικροελεγχτές. Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι σαν και αυτό. O φόβος των εταιρειών πως θα ξεμείνουν, τις οδηγεί σε υπερβολικές παραγγελίες, όπως με την έλλειψη χαρτιών υγείας, αλλά σε τεράστια κλίμακα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Μασκ, μέσω Twitter.

Τον προηγούμενο μήνα, η συμβουλευτική εταιρεία Alix Partners εκτίμησε πως φέτος οι πωλήσεις των κατασκευαστών θα καταγράψουν απώλειες ύψους 110 δισ. δολαρίων (90 δισ. ευρώ), εξαιτίας της έλλειψης τσιπ. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αποθαρρυντική πρόβλεψη, μιας και η εκτιμώμενη ζημιά είναι διπλάσια απ’ ό,τι προέβλεπε μια αντίστοιχη έκθεση στο παρελθόν.

Φιλί ζωής στις αυτοκινητοβιομηχανίες προσπάθησε να δώσει η ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), αναγγέλλοντας πως θα αυξήσει κατά 60% την παραγωγή.

Οι κατασκευαστές, ωστόσο, δεν έχουν σταματήσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο newsauto