Οι συνολικές δαπάνες παγκοσμίως για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναμένεται να φθάσουν το αστρονομικό ποσό των 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού και των «έξτρα ενισχυτικών» δόσεων που αναμένονται κάθε 2 χρόνια.

Αυτό αποκαλύπτει έκθεση της αμερικανικής εταιρείας δεδομένων υγείας IQVIA που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Η IQVIA, η οποία παρέχει δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία για τη βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ότι αναμένει ότι το πρώτο κύμα εμβολιασμών κατά της COVID-19 να φτάσει περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2022.

Οι «ενισχυτικές» δόσεις είναι πιθανό να ακολουθούν τους αρχικούς εμβολιασμούς κάθε δύο χρόνια, αναφέρει η ίδια έκθεση, με βάση τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με τη διάρκεια της επίδρασης των εμβολίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για την πιθανότητα ότι θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση μεταξύ 9 έως 12 μηνών, αφού οι άνθρωποι λάβουν τους πρώτους πλήρεις εμβολιασμούς τους, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Pfizer είπε επίσης ότι ενδέχεται να απαιτηθούν ενισχυτικές δόσεις εντός 12 μηνών.

Οι δαπάνες για εμβόλια αναμένεται να είναι υψηλότερες φέτος, στα 54 δισεκατομμύρια δολάρια, με τεράστιες εκστρατείες εμβολιασμού να τρέχουν σε όλο τον κόσμο. Το κόστος αναμένεται να μειωθεί εν τέλει στα 11 δισ. δολάρια το 2025, καθώς ο αυξημένος ανταγωνισμός και οι ποσότητες των εμβολίων μειώνουν τις τιμές.

Η πρόβλεψη για μια τέτοια τεράστια αύξηση των πωλήσεων στη νέα κατηγορία φαρμάκων ή εμβολίων είναι απαράμιλλη και θυμίζει τα 130 δισ. δολάρια τα οποία δαπανήθηκαν για τις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C από το 2014 έως το 2020, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Η πρόβλεψη των δαπανών για τα εμβόλια COVID-19 αντιπροσωπεύει το 2% της πρόβλεψης των περίπου 7 τρισ. δολαρίων που θα δαπανηθούν για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Εξαιρουμένου του κόστος των εμβολίων COVID-19, οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα προβλέπεται να είναι 68 δισ. δολάρια.

«Ενώ τα εμβόλια COVID-19 θα κοστίσουν 157 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της IQVIA, «αυτό είναι ένα πολύ μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε σε σχέση με το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας».

Διαφωνεί κανείς;

Διαβάστε ακόμη 

Δείτε το κτήμα του Κοντομηνά στο Μετόχι Αργολίδας που πωλείται για 30 εκατ. (pics)    

Ερντογάν: Κατηγορείται για την απώλεια 159 τόνων χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα στην Τουρκία (vid)     

Η εστίαση ανεβάζει ρολά – Αναλυτικοί κανόνες, όλα τα νέα μέτρα