Στο Λονδίνο επιστρέφει άρον – άρον ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Κουάζι Κουάρτενγκ, ο οποίος αποφάσισε να συντομεύσει το ταξίδι του στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον, ενόσω η κυβέρνηση παλεύει να αντιμετωπίσει την εν εξελίξει οικονομική κρίση.

Η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, φαίνεται ότι είναι έτοιμη να κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα του μίνι προϋπολογισμού, ο οποίος περιλαμβάνει αμφιλεγόμενες περικοπές φόρων 43 δισ. στερλινών στα πιο ευκατάστατα οικονομικά στρώματα της χώρας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 23 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια αποσύρθηκε για περαιτέρω επεξεργασία λόγω της έντονης αντίδρασης των αγορών, συνιστά την «πηγή των κακών» για τη Βρετανία. Και ο λόγος είναι ο εξής:

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι «γενναίες» ελαφρύνσεις στους έχοντες και κατέχοντες θα διευρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα και θα οδηγήσουν σε αύξηση του κρατικού δανεισμού. Σε μια περίοδο, μάλιστα, κατά την οποία τα επιτόκια αυξάνονται και ο πληθωρισμός ίπταται.

Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο μίνι προϋπολογισμός προκάλεσε την πρόσκαιρη καθίζηση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό (1,06 δολάριο) και την εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας 14ετίας (άνω του 4,5% το 10ετές, άνω του 5% το 30ετές).  

Σήμερα, στο μεταξύ, εκπνέει και το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο «επιστρατεύτηκε» για την άμβλυνση των παραπάνω πιέσεων. Και πράγματι, η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, με τη στερλίνα να ανακάμπτει στο 1,13 δολάριο και την απόδοση των 10ετών ομολόγων να υπαναχωρεί στα επίπεδα του 4%. 

Η βρετανική κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο στις 31 Οκτωβρίου, στο οποίο -όπως όλα δείχνουν- δεν θα εμπεριέχονται οι περιβόητες μειώσεις φόρων των 43 δισ. στερλινών. Πάντως, θα περιλαμβάνονται δημοσιονομικά μέτρα χαλάρωσης, με στόχο την επίτευξη μέσης ετήσιας ανάπτυξης 2,5% του ΑΕΠ. 

Ωστόσο, αυτή η επιδίωξη επέρχεται κόντρα στην παράλληλη προσπάθεια της Τράπεζας της Αγγλίας να σφίξει να «ζωνάρια» της οικονομίας. Δηλαδή να περιορίσει τη ζήτηση, προκειμένου να «κόψει» τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό (9,9% τον Αύγουστο). Μάλιστα, στις 3 Νοεμβρίου η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, τα οποία ήδη βρίσκονται στο 2,25%.  

Η εν λόγω αντίθεση, όπως είναι εύλογο, συνεχίζει να προκαλεί αναστάτωση στις αγορές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναλυτές να προβλέπουν διατήρηση της μεταβλητότητας, προτιμώντας να μην… ακουμπούν τα βρετανικά assets. 

Διαβάστε επίσης

Τι είδαν οι Γιαπωνέζοι (στο Μαξίμου), οι προπέλες και οι χρηματιστηριακές τρέλες, ο Αρτούρο και η Lamborghini

Ακίνητα: Οι big business των μεγάλων παικτών στην κατοικία – Πού βρίσκονται τώρα οι τιμές (pics)

Αυτά είναι τα 10 πιο ακριβά ρετιρέ στον κόσμο