Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Μια διαμάχη μεταξύ των προέδρων της Βραζιλίας και της Γαλλίας σχετικά με τις πυρκαγιές του Αμαζονίου έφτασε σε νέα επίπεδα, αφού ο Ζαΐχ Μπολσονάρου έκανε ένα σαρκαστικό σχόλιο σε μια ανάρτηση στο Facebook που χλευάζει τη φυσική εμφάνιση της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, αντλώντας μια εξαγριωμένη απάντηση από τον Εμάνουελ Μακρόν.

Ο Γάλλος ηγέτης είπε το σχόλιο του Μπολσονάρου, ο οποίος συνέκρινε τη Μπριζίτ Μακρόν με τη δική του νεαρότερη σύντροφο, «ήταν εξαιρετικά ασεβές προς τη σύζυγό μου» και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι ο λαός της Βραζιλίας να έχει σύντομα έναν πρόεδρο αντάξιο του.

“Αυτό είναι λυπηρό,” είπε ο Μακρόν. “Είναι λυπηρό γι ‘αυτόν και για το λαό της Βραζιλίας. Οι γυναίκες της Βραζιλίας θα πρέπει να νιώθουν ντροπή να ακούν κάτι τέτοιο τον πρόεδρο τους”. Ο Μακρόν είναι γνωστό ότι προστατεύει τη σύζυγό του και έχει εναντιωθεί στα γαλλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στο παρελθόν για κάτι ανάλογο στο παρελθόν.

 

 

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου επιδοκίμασε χθες, Κυριακή, στο Facebook ένα σχόλιο προσβλητικό για την Μπριζίτ Μακρόν, ενώ ένας από τους υπουργούς του χαρακτήριζε τον αρχηγό του γαλλικού κράτους «κρετίνο καιροσκόπο».

Οι πρωτοφανείς αυτές επιθέσεις σηματοδοτούν μια σαφέστατη κλιμάκωση στις εντάσεις ανάμεσα στην Μπραζίλια και το Παρίσι, οι οποίες ενισχύθηκαν τις τελευταίες ημέρες με τις πιέσεις που άσκησε η Γαλλία, η οποία φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής της G7, στον Ζαΐχ Μπολσονάρου για να αναλάβει δράση κατά των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αμαζονία.

Ο Μπολσονάρου αντέδρασε με μια καταχώριση όπου περιγελούσε την εμφάνιση της Πρώτης Κυρίας της Γαλλίας, η οποία εμφανιζόταν σε μια διόλου κολακευτική φωτογραφία, συγκρίνοντάς την με την Μισέλ Μπολσονάρου, που ακτινοβολούσε την ημέρα της ορκωμοσίας του συζύγου της.

«Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο Μακρόν καταδιώκει τον Μπολσονάρου;», διαβάζει κανείς δίπλα στις φωτογραφίες των δύο προεδρικών ζευγαριών. «Είναι η ζήλεια (…) του Μακρόν, βάζω στοίχημα», έγραψε ο χρήστης του Ίντερνετ Ροντρίγκο Αντρεάτσα.

«Μην ταπεινώνεις τον τύπο – LOL», απάντησε ως σχόλιο ο βραζιλιάνος πρόεδρος μιλώντας για τον γάλλο ομόλογό του.

H επίμαχη ανάρτηση

Πριν από τη G7, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κατηγορήσει τον Μπολσονάρου ότι του είπε «ψέματα» σχετικά με τις δεσμεύσεις του στο ζήτημα της οικολογίας και ανακοίνωσε πως η Γαλλία αντιτίθεται πλέον στην αμφιλεγόμενη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τη Mercosur, μια ομάδα νοτιοαμερικανικών χωρών μεταξύ των οποίων και η Βραζιλία.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, σε μια άλλη ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την έλευση στην εξουσία του λαϊκιστή Ζαΐχ Μπολσονάρου που αμφισβητεί την οφειλόμενη στον άνθρωπο κλιματική απορρύθμιση, ο βραζιλιάνος πρόεδρος είχε ματαιώσει την τελευταία στιγμή ένα ραντεβού που είχε με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν με τη δικαιολογία ότι είχε ραντεβού … με τον κομμωτή του.