Την ελπίδα του ότι θα διοργανώσει μια τριμερή συνάντηση με τους Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξακολουθεί να διατηρεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις του που αναπαράγει σήμερα ο Τύπος στην Τουρκία.

«Όταν συναντηθήκαμε, ο κ. Ζελένσκι έβλεπε θετικά μια συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι – Ερντογάν και αν ο κ. Πούτιν είναι υπέρ, αυτή η συνάντηση, με τη βοήθεια του Θεού, μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο αεροπλάνο, με το οποίο επέστρεψε χθες βράδυ από το Αμπού Ντάμπι.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση, μετέβη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας στις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και πρότεινε να φιλοξενήσει συνομιλίες ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Όπως είπε κατά την επιστροφή του, έλαβε «μια θετική απάντηση από τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν» στην πρόσκλησή του, όμως μένει ακόμη να καθοριστεί η ημερομηνία. «Θα επαληθεύσω προσωπικά τηλεφωνικώς από τον κ. Πούτιν τι σκέπτεται. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση. Ένας πόλεμος δεν θα ήταν καλός για την περιοχή», επέμεινε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία εξακολουθεί σήμερα να συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τη χθεσινή ανακοίνωση από τη Ρωσία για «μερική αποχώρηση» των στρατιωτών της.

Δεν επιβεβαιώνεται η επίσκεψη στο Ριάντ

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος πραγματοποίησε τη Δευτέρα και την Τρίτη την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εδώ και δέκα χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρθηκε επίσης στην προσέγγιση της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία.

«Συνεχίζουμε τον θετικό διάλογό μας με τη Σαουδική Αραβία», είπε συγκεκριμένα, ενώ στις αρχές Ιανουαρίου είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να επισκεφτεί το Ριάντ στις αρχές Φεβρουαρίου, κάτι που μέχρι σήμρα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Στην περίπτωση που ανακοινωθεί, η επίσκεψη αυτή θα είναι η πρώτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει τότε «τη σαουδαραβική κυβέρνηση στο υψηλότερο επίπεδο» ότι είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία, αποκλείοντας ωστόσο τον βασιλιά. Επικριτής της εξουσίας στη Σαουδική Αραβία, αφού υπήρξε προσκείμενος σε αυτήν, ο Τζαμάλ Κασόγκι, κάτοικος Ηνωμένων Πολιτειών, αρθρογραφούσε στην Washington Post.

Στην Άγκυρα ο Χέρτσογκ τον Μάρτιο

Αντίθετα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου, Ισαάκ Χέρτσογκ, στην Τουρκία τον Μάρτιο. «Βεβαίως χαιρετίζουμε την επίσκεψη αυτή. Ένα τέτοιο βήμα θα είναι επωφελές για τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις έπειτα από μια τόσο μακρά περίοδο», είπε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ υπήρξαν τεταμένες μετά την υπόθεση του Mavi Marmara το 2010, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν φονική επίθεση κατά του τουρκικού σκάφους που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβάστε ακόμη

Moody’s: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα στην «ενεργειακή καταιγίδα» που προκαλεί η ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας

ΔΕΛΤΑ: «Πράσινο φως» από την Επ. Ανταγωνισμού για την εξαγορά της «Δανιήλ Σ. Γκατένιο ΑΕ»

Στεφάν Μπανσέλ (Moderna): Κατά 80% οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας