Τη βεβαιότητά του ότι τα εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία θα επιστραφούν στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι PBS, που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 19 Σεπτεμβρίου 2022, ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο να κατοχυρώσει η Ρωσική Ομοσπονδία τμήματα των ελεγχόμενων από την ίδια περιοχών με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου.

«Όχι, και πέραν πάσης αμφιβολίας όχι […] Εάν πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία, η επιστροφή των καταληφθέντων εδαφών θα είναι πολύ σημαντική. Αυτό είναι αυτό που αναμένεται, αυτό που θέλουν […] Τα καταληφθέντα εδάφη θα επιστραφούν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας στο ερώτημα αν στη Ρωσία πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι από το 2014 διεξάγει συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τον «να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατόχους της». «Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι ταυτόχρονα και δικοί μας απόγονοι», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε ότι για την Τουρκία έχει σημασία η υποστήριξη των Τατάρων της Κριμαίας.

Στην συνέντευξη που είχε δώσει ο Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Σαμαρκάνδη, είχε δηλώσει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας επιδιώκει να τελειώσει το πόλεμο το συντομότερο δυνατόν.

«Είχαμε ευρύτατες συζητήσεις με τον Πούτιν στο Ουζμπεκιστάν. Και μου κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμος να τελειώσει με τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα, επειδή η κατάσταση εξελίσσεται αρκετά προβληματικά», δήλωσε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κρεμλίνο θα ήθελε «να ολοκληρώσει αυτήν τη μάχη ειρηνικά»: «Αυτή τη διένεξη, που προκάλεσε ανθρώπινα θύματα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και τελικά κανείς δεν είναι κερδισμένος», πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι Ρωσία και Ουκρανία πέτυχαν συμφωνία για την ανταλλαγή 200 αιχμαλώτων.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί δεν πρέπει να είστε short στις μετοχές στην Ευρώπη

Πανικός στα cryptos: Τι φέρνει το νέο «αιματοκύλισμα» – Το ethereum κινδυνεύει με κατάρρευση (pics)

Alvarez & Marsal: Κρίσιμη η εταιρική συμμόρφωση με το πλαίσιο διεθνών κυρώσεων