Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα το απόγευμα οι Πρόεδροι της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν, όπως είχε ανακοινωθεί χθες από το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την τουρκική προεδρία, οι Πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για διμερή θέματα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Τζο Μπάιντεν πως ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι σημαντικός, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης.

Ακόμη, υπογράμμισε πως η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα – Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν διπλωματική επιτυχία.

«Νέα F-16 το συντομότερο δυνατόν»

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον Τζο Μπάιντεν πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Συμπλήρωσε δε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.

Η Άγκυρα σχεδίαζε αρχικά να αποκτήσει τουλάχιστον 100 μαχητικά F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, αλλά οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα το 2019, αφότου απέκτησε τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400. Η Τουρκία χαρακτήρισε άδικη την απόφαση και αξίωσε αποζημίωση για την πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων.

Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει γνωστό ότι η Άγκυρα υπέβαλε αίτημα στην Ουάσινγκτον για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της. Επίσης, η απόκτηση των ρωσικών S-400 έφερε αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2020 οι ΗΠΑ έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις αξιωματούχους.

Αρνητικό το Κογκρέσο

Η επί δεκαετίες συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ κλονίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των διαφωνιών για τη Συρία, των στενών δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, των αμερικανικών κατηγοριών σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank και των αποκαλύψεων για καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την Τουρκία να μην αγοράσει άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα. Από την πλευρά της, η Άγκυρα έχει δηλώσει πως σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τη διπλωματική ρήξη με τις ΗΠΑ.

Το τουρκικό αίτημα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών εκτιμάται πως δύσκολα θα εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, που τα τελευταία χρόνια δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για την Τουρκία. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προέτρεψαν τον Τζο Μπάιντεν τον Οκτώβριο να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Κογκρέσο θα μπλόκαρε τη συμφωνία.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Τα σενάρια για τις τιμές σε ενέργεια – τρόφιμα που ενεργοποιεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ουκρανία: Υπό τον έλεγχο της Ρωσίας δύο σταθμοί φυσικού αερίου

Eurobank: Στα €424 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2021 – Μονοψήφιος ο δείκτης NPEs