search icon

Διεθνή

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Η Τουρκία αγοράζει ό,τι πρέπει για την άμυνά της, θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες

«Συνεργάστηκα καλά με τον Ομπάμα και τον Τραμπ, όμως δεν μπορώ να πω ότι ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας

Οι δεσμοί ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ δεν είναι υγιείς, ενώ η Ουάσινγκτον πρέπει να διευθετήσει τα ζητήματα που προέκυψαν σχετικά με την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.

«Δεν μπορώ να πω ότι μια υγιής διαδικασία διέπει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, αφότου παρέστη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

«Αγοράσαμε F-35, πληρώσαμε 1,4 δισ. δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας δόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει καταρχάς να το διευθετήσουν αυτό», επισήμανε.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών – συμμάχων στο ΝΑΤΟ επλήγησαν, όταν η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας αναφορικά με τους S-400.

Επίσης, απέβαλε την Άγκυρα από το πρόγραμμά της για τα αεριωθούμενα F-35, στο πλαίσιο του οποίου ήταν αγοράστρια και κατασκευάστρια.

«Για εμάς, η υπόθεση των S-400 έχει διευθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω. Οι ΗΠΑ πρέπει να το κατανοήσουν […]. Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε ειλικρινείς, όμως οι ΗΠΑ δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι», συνέχισε ο πρόεδρος Ερντογάν.

«Με τον Μπάιντεν δεν ξεκινήσαμε καλά»

Ακόμη, ο πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε πως αν η Ουάσινγκτον δεν βοηθήσει, η χώρα του θα καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της από αλλού. «Εμείς προχωράμε […]. Θα χτυπήσουμε άλλες πόρτες. Η Τουρκία αγοράζει ό,τι πρέπει για την άμυνά της».

Τόνισε δε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να εργαστούν από κοινού ως φίλες, όμως «η τωρινή κατεύθυνση δεν προοιωνίζεται καλή», ενώ πρόσθεσε ότι εκείνος και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν ξεκίνησαν καλά.

«Συνεργάστηκα καλά με τον Μπους, τον γιο. Συνεργάστηκα καλά με τον Ομπάμα και τον Τραμπ. Όμως, δεν μπορώ να πω πως ξεκινήσαμε καλά με τον Μπάιντεν», υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη

Efood: Μετατρέπει όλες τις συμβάσεις των διανομέων σε αορίστου χρόνου

Τουρκία: «Καλπάζουν» ακρίβεια και φτώχεια – Οι υποσχέσεις του Ερντογάν

Apple: Αντίθετη στο να υπάρχει κοινός φορτιστής για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές

 

Exit mobile version