search icon

Διεθνή

Ερντογάν, όπως Σουλτάνος: Σχεδιάζει φόρο χρυσού – Θύελλα αντιδράσεων

Στόχος η συγκέντρωση 20 τόνων χρυσού από τα περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία της χώρας - Για επιστροφή στην Οθωμανική περίοδο κάνουν λόγο τα Τουρκικά μέσα

Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία η νέα απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στην προσπάθειά του να διασώσει την τουρκική οικονομία, σχεδιάζει να επιβάλει φόρο χρυσού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Sözcü, η κυβέρνηση έχει ήδη ετοιμάσει νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι κάθε κοσμηματοπωλείο της Τουρκίας θα πρέπει να καταβάλει 500 γραμμάρια χρυσού, δηλαδή περίπου 210.000 λίρες Τουρκίας, προκειμένου να μαζευτούν 20 τόνοι σε δημόσιες τράπεζες της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το νομοσχέδιο εκπονήθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου και με τον τρόπο αυτόν υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 8,4 δισ. λίρες, ώστε να στηριχθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

«Επιστροφή στην Οθωμανική περίοδο»

Στο δημοσίευμά της, με τίτλο «Ζήτησαν από τους κοσμηματοπώλες 20 τόνους χρυσού», η εφημερίδα Sözcü αναφέρει ότι η κυβέρνηση αναζητώντας λύση για τη μεγάλη έλλειψη πόρων στην οικονομία, αποφάσισε να συλλέξει πόρους με μια μέθοδο φορολογίας που εφαρμοζόταν κατά την οθωμανική περίοδο.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τη Sözcü, οι κοσμηματοπώλες που δεν θα καταθέσουν χρυσό, δεν θα μπορούν να φτιάξουν κοσμήματα. Από την άλλη, όσοι καταθέσουν την ποσότητα χρυσού που ζητεί η κυβέρνηση ως εγγύηση, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουν, αλλά θα μπορούν να κερδίσουν τόκους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 40.000 κοσμηματοπωλεία.

«Να αποσυρθεί»

Η είδηση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και επικρίσεις από τον κλάδο των κοσμηματοπωλών και του πολιτικού κόσμου. Ο βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, Οζτζάν Αϊγκιούν, παρομοίασε το νέο νομοσχέδιο με τους φόρους που είχε επιβάλει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση που άδειασε τα ταμεία της χώρας, άρχισε να καταρρέει για τον λαό και τους εμπόρους».

Ο Χασάν Τσαβούστζουλου, πρόεδρος της Ένωσης Κοσμηματοπωλών και Ωρολογοποιών στην Άγκυρα, δήλωσε ότι η καταβολή 500 γραμμαρίων χρυσού είναι κάτι πολύ βαρύ για τους εμπόρους, οι οποίοι κάνοντας κάτι τέτοιο θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα. «Συναντηθήκαμε με τους αρμόδιους στο υπουργείο. Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας», δήλωσε ο ίδιος στη Sözcü. «Έχουμε την εντύπωση ότι αυτή η απόφαση θα ακυρωθεί. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ελπίζω να το φτιάξουν, να βρεθεί μια μέση λύση».

Διαβάστε ακόμα:

Πώς θα μοιραστεί το νέο πακέτο των €2 δισ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Ακίνητα: «Έρχεται» φορομπόνους έως 1.600 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πωλείται το πρώτο ξενοδοχείο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη έναντι 18 εκατ. ευρώ

Exit mobile version