Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές αναθάρρησαν μετά την δήλωση της Fed.

Η Fed “έβγαλε” την λέξη “υπομονετική” από την ανακοίνωσή της μετά το meeting Μαρτίου, μία ένδειξη ότι η εποχή των μηδενικών επιτοκίων φτάνει στο τέλος της.

Ο Dow ενισχύθηκε 227 μονάδες ή 1,27% στις 18.076 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,24% στις 2.099 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,92% ή 4.983 μονάδες.

“Η Fed ήταν πολύ περισσότερο απαισιόδοξη, από αυτό που έψαχνε η αγορά και γι αυτό σημειώνεται το ράλι” αναφέρει στο CNBC ο Krishna Memani, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στο Oppenheimer Funds. “Αυτό στο οποίο στρέφουμε την προσοχή μας τώρα είναι στο ύψος της ανάπτυξης και του πληθωρισμού”, σημειώνει.

Ο Russell 2000 έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Η Fed ως αναμενόταν διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ στο είπεδο του 0% – 0,25%, τονίζοντας, όμως, στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θεωρεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση του βασικού επιτοκίου στη συνεδρίαση του Απριλίου. Όμως το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι θα ήταν ορθό να προχωρήσει σε αύξηση της κλίμακας του βασικού επιτοκίου, μόλις υπάρξουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσης της αγοράς εργασίας, ενώ ο πληθωρισμός επιστρέψει κοντά στο 2% που είναι και ο μεσοπρόθεσμος στόχος. Σημειώνεται ότι η αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας δεν αποτελεί ένδειξη ότι η Fed έχει αποφασίσει τον ακριβή χρόνο αύξησης των βασικών επιτοκίων των ΗΠΑ».

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, τόνισε – στη συνέντευξη που ακολούθησε την ολοκλήρωση της συνεδρίασης – υπογράμμισε ότι «το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην ανακοίνωση η λέξη «υπομονετική στάση», σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Fed θα καταστεί ανυπόμονη».

Ράλι στη Wall Street

Η πρώτη αντίδραση της αμερικανικής αγοράς στην ανακοίνωση της Fed ήταν ο Dow Jones να κινηθεί κατά 100 μονάδες υψηλότερα, διαγράφοντας όλες τις αρχικές του απώλειες, ενώ η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε χαμηλότερα από το επίπεδο του 2%. Παράλληλα ο δείκτης Russel 2000 – ο δείκτης στον οποίο είναι εισηγμένες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ – άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό.

Σταθερά σε πτωτική πορεία το ADR της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο, πάντως, περιορίζει τις απώλειές του στο 6,92% στα 1,21 δολάρια.

 Υποβάθμιση εκτιμήσεων για την ανάπτυξη 

Παράλληλα, όμως, οι οικονομολόγοι της Fed προχώρησαν σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ τόσο φέτος πόσο και στη διετία 2016-17.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 2,3% και 2,7%, δηλαδή χαμηλότερα από την κλίμακα 2,6% – 3% που είχαν εκτιμήσει τον Δεκέμβριο του 2014.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η τράπεζα εκτιμά ότι φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 0,6% και 0,8%, για να ενισχυθεί στο 1,7% έως 1,9% το 2016 και να σταθεροποιηθεί στο 2% το 2017.

Η απόδοση των 2ετών αμερικανικών ομολόγων έκλεισε κοντά στο 0,55% ενώ αυτή του 10ετούς υποχώρησε στο 1,93%.

Το αμερικανικό δολάριο σημείωσε στην ισχυρότερη ημερήσια πτώση του από τις 18 Μαρτίου του 2009, ενώ το ευρώ σημείωσε άλμα άνω των 1,09 δολαρίων.

Ο δείκτης φόβου διαπραγματεύτηκε κάτω από το 14.

Το αργό ενισχύθηκε 1,46 δολάρια στα 46,65 δολάρια το βαρέλι ενώ τα futures του χρυσού ενισχύθηκαν 3,10 δολάρια ή 1.151,30 δολάρια η ουγγιά.

“Βραχυπρόθεσμα είναι εύκολο να «διαβάσει» κάποιος ότι το ισχυρό δολάριο και το χαμηλό πετρέλαιο είναι αρνητικό”, αναφέρει ο Maris Ogg, πρόεδρος της Tower Bridge Advisors.

Η Energy Information Administration των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι προμήθειες πετρελαίου σημείωσαν άνοδο κατά 9,6 εκατ. βαρέλι.

Η Caterpillar ενισχύθηκε 3,67%, η Chevron κατέγραψε άνοδο 3,42%, η Exxon Mobil σημείωσε κέρδη 2,37%, η AT&T κατέγραψε άνοδο 2,10%, η Merck & Co έκλεισε υψηλότερα 2,09%