Τα έξυπνα τηλέφωνα κάνουν αναμφίβολα τη ζωή μας ευκολότερη. Το να έχετε το πρωινό σας ξυπνητήρι, τις πιστωτικές σας κάρτες και τα μηνύματα κειμένου σε ένα μέρος είναι βολικό.

Όμως, σύμφωνα με αυξανόμενες έρευνες, αλλάζουν επίσης τον εγκέφαλό μας προς το χειρότερο, σύμφωνα με το CNBC.

Και πώς θα μπορούσαν να μην το κάνουν; Ο μέσος Αμερικανός ελέγχει το κινητό του 144 φορές την ημέρα, σύμφωνα με έρευνα του Reviews.com.

Η απλή παρουσία ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί να μειώσει την ποιότητα των προσωπικών μας συνομιλιών με άλλους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2012. Και η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα απομόνωσης, σύμφωνα με μελέτη του 2017.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να πιάνει το τηλέφωνό σας περισσότερο απ’ όσο θα θέλατε, ίσως ήρθε η ώρα να θέσετε κάποια όρια.

Στο βιβλίο της «How to Break Up With Your Phone» (Πώς να χωρίσετε με το τηλέφωνό σας), η Κάθριν Πράις αναλύει πρακτικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να περιορίσετε τη χρήση του τηλεφώνου σας.

Μία από αυτές θα σας πάρει λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και δεν απαιτεί να κατεβάσετε εφαρμογές ή να θέσετε όρια. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε την οθόνη κλειδώματος.

«Απλά παρατηρήστε την παρόρμηση και μείνετε παρόντες. Η μείωση της χρήσης του iPhone έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ενσυνειδητότητα», γράφει η Πράις στο βιβλίο της.

Ας πούμε ότι πιάνετε τον εαυτό σας να πιάνει το τηλέφωνό σας στη μέση του δείπνου. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε χωρίς να κρίνετε το συναίσθημα.

«Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας σημαίνει ότι αντί να προσπαθείτε να καταπολεμήσετε την παρόρμησή σας ή να επικρίνετε τον εαυτό σας που την έχει, απλά παρατηρείτε την παρόρμηση και μένετε παρόντες με αυτήν καθώς εκτυλίσσεται», γράφει.

Μπορείτε να αξιολογήσετε πώς αισθάνεστε κάνοντας στον εαυτό σας μερικές ερωτήσεις, λέει:

  • Πώς αισθάνεστε την επιθυμία στον εγκέφαλό σας και στο σώμα σας;
  • Γιατί έχετε αυτή τη συγκεκριμένη επιθυμία αυτή τη στιγμή;
  • Ποια ανταμοιβή ελπίζετε να λάβετε ή ποια δυσφορία προσπαθείτε να αποφύγετε;
  • Τι θα συνέβαινε αν αντιδρούσατε στην παρόρμηση;
  • Τι θα συνέβαινε αν δεν κάνατε απολύτως τίποτα;

Επειδή το να είμαστε στο τηλέφωνό μας είναι τόσο φυσικό, το να επιβραδύνετε κάθε φορά που το πιάνετε μπορεί να είναι μια πρόκληση.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η οθόνη κλειδώματος.

«Η ζωή μας είναι αυτό στο οποίο δίνουμε προσοχή», γράφει η Πράις στο βιβλίο της.

Την επόμενη φορά που θα σηκώσετε το τηλέφωνό σας, αναρωτηθείτε: «Σε τι θέλετε να δώσετε προσοχή;».

Για να σας βοηθήσει να θυμάστε να κάνετε αυτή την ερώτηση, η Πράις προτείνει να τη γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί, να τη φωτογραφίσετε και να την ορίσετε ως οθόνη κλειδώματος.

«Με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που θα πιάνετε το τηλέφωνό σας, θα σας υπενθυμίζεται ότι πρέπει πρώτα να ελέγξετε τον εαυτό σας», γράφει.

Αυτό σας παίρνει λιγότερο από ένα λεπτό και μπορεί να σας οδηγήσει σε πιο υγιεινές συνήθειες στο τηλέφωνο που θα σας επιτρέψουν να διατηρήσετε την ευκολία που σας προσφέρει ένα κινητό και ελπίζουμε να αποβάλλετε κάποιες από τις πιο αρνητικές επιπτώσεις.

Διαβάστε ακόμη

Καιρικές συνθήκες και εμπορικές εντάσεις εκτινάσσουν τις τιμές στα τρόφιμα

Αυτοί είναι οι «γνωστοί άγνωστοι» billionaires που αποφεύγουν τη δημοσιότητα (pics)

Σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη οι τραπεζίτες συνεχίζουν να χρυσοπληρώνονται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ