Διεθνή

Πάουελ: Θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία – Αύξηση επιτοκίων από το 2022 (upd)

  • newsroom


Στάση αναμονής για το tapering - Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να ενισχύονται

Η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό, τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, επισημαίνοντας ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην αμερικανική οικονομία με στόχο την πλήρη ανάκαμψή της από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Ο επικεφαλής της Fed, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC), τόνισε ότι οι δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας εξακολουθούν να ενισχύονται, επισημαίνοντας ειδικότερα την άνοδο του ΑΕΠ κατά 6,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2021, αύξηση που όπως σημείωσε αναμένεται να συνεχιστεί με αντίστοιχο ρυθμό και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο κ Πάουελ επισήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να κινηθεί προς τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι για την στήριξη της οικονομίας.

Ο Τζέρομ Πάουελ επανέλαβε, όμως, ότι η έναρξη μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων και ο ρυθμός με τον οποίο αυτό θα γίνει «δεν έχουν στόχο να αποτελέσουν άμεσο μήνυμα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων».

Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, διατήρησε αμετάβλητα στο επίπεδο του 0%-0,25%, τα επιτόκια δανεισμού, στέλνοντας παράλληλα σήμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από ότι αναμενόταν και ότι θα ξεκινήσει σύντομα η περιστολή των αγορών ομολόγων.

Η διατήρηση των επιτοκίων αποφασίστηκε ομόφωνα, ωστόσο, οι αξιωματούχοι της FED υποστηρίζουν ότι σύντομα, κάποια από τα κίνητρα που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα πρέπει να αποσυρθούν, με την πλειονότητα να εκτιμά ότι το κόστος δανεισμού θα χρειαστεί να αυξηθεί το 2022.

«Αν συνεχιστεί η πρόοδος με τον ρυθμό που αναμένεται, η Επιτροπή κρίνει ότι μια περιστολή στον ρυθμό αγοράς των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να είναι σύντομα αναγκαία» σημειώνεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

H κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,9% φέτος, έναντι 7% που ανέμενε τον Ιούνιο. Ωστόσο, η ανάπτυξη το 2023 αναβαθμίστηκε στο 3,8% από 3,3%. Tα μέλη της επιτροπής αναβάθμισαν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται να ενισχυθεί στο 3,7% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για άνοδο στο 3%. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,3% στο 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πληθωρισμό στο 2,1% το 2022 και 2,2% το 2023.

Διαβάστε περισσότερα

Πλειστηριασμός: Ξανά στο σφυρί το «φιλέτο» με τις 14 βίλες στη Μύκονο

Δημήτρης Μπαμπάκος: Από τις επενδύσεις στο Άγιο Όρος και τα υδατοδρόμια… στην αναβίωση της ΗΒΗ Λουτρακίου

Έρευνα Remax: Γιατί ανεβαίνουν σταθερά οι τιμές των ενοικίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη