search icon

Διεθνή

Fitch: Κίνδυνος υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας λόγω shutdown

Το συνεχιζόμενο κυβερνητικό shutdown σύντομα θα αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους

Άμεσο κίνδυνο να χάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» διατρέχει η αμερικανική οικονομία εντός του έτους, υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, προειδοποιώντας ότι το συνεχιζόμενο κυβερνητικό shutdown σύντομα θα αρχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους.

Το «λουκέτο» σε λειτουργίες της αμερικανικής κυβέρνησης που προκλήθηκε μετά το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν από τη μια ο Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο, διανύει σήμερα τη 19η ημέρα και μάλιστα σε μια συγκυρία που οι βουλευτές είναι βαθιά διχασμένοι σε ό,τι αφορά την απαίτηση του προέδρου για χρήματα προκειμένου να χτιστεί τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

«Νομίζω ότι ο κόσμος κοιτάζει τα νούμερα του Γραφείου προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Αν το κάνει κάποιος αυτό θα δει ότι τα επίπεδα χρέους κινούνται ανοδικά και ότι το βάρος των επιτοκίων κινείται επίσης ανοδικά για την αμερικανική κυβέρνηση την επόμενη 10ετία», αναφέρει στο CNBC ο James McCormack, επικεφαλής αναλυτής για τις αξιολογήσεις κρατών της Fitch.

«Πρέπει να υπάρξει κάποια δημοσιονομική προσαρμογή για να αντισταθμιστεί αυτό, αλλιώς το ίδιο το έλλειμμα θα κινηθεί ψηλότερα και ουσιαστικά θα δανείζεστε χρήματα για να πληρώσετε τόκο για το χρέος. Επομένως, υπάρχει μια σημαντική δημοσιονομική επιδείνωση , για τις Ηνωμένες Πολιτείες», συμπληρώνει.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο, ο McCormack ανέφερε: «Εάν το “λουκέτο” συνεχιστεί έως την 1η Μαρτίου και το ανώτατο όριο του χρέους καταστεί πρόβλημα αρκετούς μήνες αργότερα, ίσως χρειαστεί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πλαίσιο πολιτικής, την αδυναμία να περάσει ένας προϋπολογισμός… Και όλα αυτά συμβαδίζουν με το τριπλό Α της αξιολόγησης».

Exit mobile version