Ιδιαίτερα «επιθετικός» ο δανεισμός από τη Σ. Αραβία

Η πτώση κατά 70% του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 έως και σήμερα αναγκάζει τις χώρες παραγωγής να στραφούν σε άλλες πηγές άντλησης κεφαλαίων, με πρώτη εξ αυτών την έκδοση χρέους, διαδικασία η οποία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Standard & Poor’s, δεκατρείς χώρες Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής θα συνεχίσουν να δανείζονται με ταχείς ρυθμούς, με τον συνολικό δανεισμό να εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στα 134 δισ. δολάρια.

Το 2015 ο αντίστοιχος δανεισμός έφθασε στα 143 δισ. δολάρια, ενώ αρχικά η εκτίμηση τον τοποθετούσε μόλις στα 68 δισ. δολάρια.

Ο οίκος αξιολόγησης στο report του επικεντρώνεται και στην Σ. Αραβία, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησής της αναγκάστηκε να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας, ενώ δεν κατόρθωσε να επιτύχει τον στόχο για πλήρη αποπληρωμή των υφιστάμενων χρεών της το 2015.

«Η κυβέρνηση βρέθηκε πολύ κοντά στο να εξοφλήσει όλα τα χρέη της το 2015. όμως από τον Ιούλιο ξεκίνησε αντί να αποπληρώνει να εκδίδει ομόλογα και μάλιστα σε μηνιαία βάση. Εξέδωσε ομόλογα αξίας 20 δισ. ρεάλ (5,3 δισ. δολάρια) για κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2015. Εκτιμούμε ότι το χρέος θα αυξηθεί κατά 9% του ΑΕΠ εντός του 2016 και θα φθάσει περί του 30% του ΑΕΠ έως το 2019», υπογραμμίζεται στην έκθεση του Standard & Poor’s.