Διεθνή

G20: Αναζητούν συναίνεση και 4,5 δισ. δολ για την διανομή του εμβολίου σε όλους

  • newsroom


Η διασφάλιση της προσιτής και δίκαιης πρόσβασης από όλους παγκοσμίως στο εμβόλιo είναι το μεγάλο στοίχημα - Τι είναι ο μηχανισμός ACT-Accelerator

Συναίνεση και πόρους για να γίνει η διανομή σε παγκόσμια κλίμακα του εμβολίου κατά του Covid 19 καλούνται να βρουν οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών στη σύνοδο της G20 που διοργανώνεται φέτος διαδικτυακά με οικοδέσποινα την Σαουδική Αραβία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει διατυπώσει συγκεκριμένο αίτημα για την κάλυψη ελλείματος 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ταμεία του οργανισμού για την υποστήριξη του μηχανισμού ACT-Accelerator.   «Μια δέσμευση των ηγετών της G20 να χρηματοδοτήσουν με συνέπεια το τρέχον έλλειμμα των 4,5 δισεκ. δολαρίων του (μηχανισμού) ACT-Accelerator θα σώσει άμεσα ζωές», αναφέρει η επιστολή που φέρει ημερομηνία 16 Νοεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τις προτεραιότητες της ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 παρουσίασαν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.   Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εκτεταμένων συνεπειών της κρίσης μέσω συνεχών επενδύσεων στην έρευνα, η ανάπτυξη ενός μελλοντικού εμβολίου και θεραπευτικών προϊόντων, αλλά και η διασφάλιση της προσιτής και δίκαιης πρόσβασης από όλους παγκοσμίως είναι στην κορυφή της λίστας.

Τα προγράμματα ACT-Accelerator και COVAX Facility είναι τα κύρια εργαλεία γι’ αυτόν τον σκοπό. Η ΕΕ θα καλέσει τους ηγέτες της G20 να ανταποκριθούν στις άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες τους, παρέχοντας 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το τέλος του έτους. Η ΕΕ υποστηρίζει τόσο τις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και αυτές των αναπτυσσόμενων χωρών και των χωρών με χαμηλό εισόδημα, υποστηρίζοντας την παράταση της αναστολής του χρέους τους έως τα μέσα του 2021 με τη δυνατότητα πρόσθετης παράτασης 6 μηνών μετά.

Η ΕΕ δεσμεύεται να προωθήσει στην G20 μια ανάκαμψη βασισμένη στην πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη, ανθεκτική και ψηφιακή ανάπτυξη εφαρμόζοντας την ατζέντα του 2030 και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης. Η Σύνοδος Κορυφής θα είναι επίσης μια ευκαιρία για να επιβεβαιωθεί η δέσμευση της ΕΕ στη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες και στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο.

Τέλος, η ΕΕ θα υποστηρίξει την ισότητα των φύλων και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, και τις συνεχείς προσπάθειες εξάλειψης της παιδικής εργασίας, της καταναγκαστικής εργασίας, της εμπορίας ανθρώπων και της σύγχρονης δουλείας

Ένα άλλο πεδίο για το οποίο εκφράζεται αισιοοδοξία, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την επικράτηση Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές, είναι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

«Πέρυσι, στην G20, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπασαν τη συναίνεση εκφράζοντας αντίθεση στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Φέτος, βλέπω με χαρά ότι υποστηρίζουν τα συμπεράσματα της Συμφωνίας. Στη σύνοδο κορυφής, θα παροτρύνω για άλλη μια φορά τους εταίρους της G20 να δεσμευτείτε για την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού. Έχουμε σημειώσει πρόοδο», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο μήνυμά της προς τους ηγέτες.

 Αυτό που δεν θα συμβεί φέτος είναι παρασκηνιακές διπλωματικές διαβουλεύσεις και διμερείς επαφές στο περιθώριο της Συνόδου.  Το ενδιαφέρον στρέφεται και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος θα συμμετάσχει στη διαδικτυακή  σύνοδο κορυφής .

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία ΕΕ με Pfizer/BioNTech: 1,2 δισ. δόσεις εμβολίων στην Ευρώπη

O Τούρκος μαρινάρχης του CVC, ποιος ενεργοποιείται στα media και το χακάρισμα της κυρίας Αγγελικής

Pasal Development: Restart με «κλεισμένο» χαρτοφυλάκιο 150.000 τ.μ. στα logistics