Πολλά κράτη μέλη της G20 καταδίκασαν τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της προχθές Παρασκευή και χθες Σάββατο στο Μπαλί, αναφέρει σύνοψη των διαμειφθέντων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την ινδονησιακή προεδρία.

Η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, εξαιτίας των διαφωνιών των κρατών για τις διατυπώσεις σχετικά με τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας. Αντ’ αυτής, η Ινδονησία, που αποπειράθηκε να συμβιβάσει την ουδετερότητά της όσον αφορά τον πόλεμο με τον ρόλο της οικοδέσποινας της συνόδου φέτος, έδωσε στη δημοσιότητα δική της ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται σε αυτές τις διαφωνίες.

«Πολλά μέλη συμφώνησαν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνθηκε και αντιμετωπίζει μείζονα οπισθοδρόμηση εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που καταδικάστηκε σθεναρά και κάλεσαν να τερματιστεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ένα μέλος εξέφρασε την άποψη ότι οι κυρώσεις επιδεινώνουν τις τρέχουσες δυσκολίες», συνεχίζει το κείμενο, προφανώς αναφερόμενο στη Ρωσία.

Η σύνοψη των εξελίξεων στο σύνοδο επισημαίνει επίσης την απουσία συναίνεσης όσον αφορά την παγκόσμια διατροφική κρίση, που επιδείνωσε η ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

«Η πλειοψηφία των μελών συμφώνησε ότι καταγράφεται πολύ ανησυχητική επιδείνωση της διατροφικής και ενεργειακής ανασφάλειας» και «πολλά μέλη εξέφρασαν τη βούλησή τους να αναλάβουν δράση άμεσα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρόντηξε την πόρτα της συνόδου με τους ομολόγους του της G20 στο Μπαλί έπειτα από τη βροχή καταδικών της εισβολής στην Ουκρανία.

Η επόμενη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμη

Πτώση Αντόνοφ στην Καβάλα: Οκτώ νεκροί, μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικών

Δημήτρης Χριστοφιλέας (Δειπνοσοφιστήριον): Υπηρετώντας την υψηλή γαστρονομία και την τέχνη του ευ ζην (pics)

Κώστας Σουλιώτης: Ο Έλληνας που έκανε μόδα τα ντολμαδάκια στις Galeries Lafayette