Στο τραπέζι του G7 ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής στην Ιαπωνία φαίνεται πως βρίσκεται πλέον η πρόταση για μια σχεδόν ολική απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία, με στόχο την κλιμάκωση της δυτικής πίεσης προς το Κρεμλίνο. Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι από τους κορυφαίους συμμάχους της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών μελετούν μια τέτοια κίνηση κλιμάκωσης των κυρώσεων, η οποία θα συζητηθεί από τους ηγέτες του G7, στη συνάντηση τους, τον ερχόμενο μήνα, στη Χιροσίμα. Στόχος δε, είναι να διασφαλιστεί η συμφωνία και των κρατών μελών της ΕΕ, κάτι που σίγουρα δεν θα είναι εύκολο.

Αλλαγή του καθεστώτος

Η προσέγγιση που συζητείται από διπλωματικούς απεσταλμένους ουσιαστικά θα ανατρέψει το υπάρχον καθεστώς των κυρώσεων, με όλες τις εξαγωγές προς τη Ρωσία να απαγορεύονται, με εξαίρεση όσες έχουν ρητά αποφασιστεί να μείνουν εκτός των κυρώσεων. Σύμφωνα με το τωρινό καθεστώς, όλες οι εξαγωγές επιτρέπονται, εκτός εάν υπόκεινται στοχευμένα σε κυρώσεις.

Σύμφωνα με πηγές, η πρόταση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση και μπορεί σίγουρα να αλλάξει.

Πάντως, εφόσον οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά εγκρίνουν την αλλαγή κατά τη σύνοδο της Ιαπωνίας, κατόπιν θα πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ποιες εξαγωγές ακριβώς θα εξαιρούνται από την ολική απαγόρευση, όπως πιθανότατα τα φάρμακα, τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, για τα οποία και σήμερα δεν υπάρχουν κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή της ιδέας θα συναντήσει σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή της. Ειδικά στην ΕΕ, τα νέα κριτήρια που θα διέπουν τις εξαιρέσεις θα πρέπει εκ νέου να συζητηθούν και να εγκριθούν από όλα τα κράτη μέλη, γεγονός που προφανώς θα σηματοδοτήσει μια δύσκολη διαδικασία όχι μόνο από συγκεκριμένες κυβερνήσεις, αλλά και από επιχειρήσεις της Ευρώπης που εξακολουθούν να κάνουν κανονικά (και νόμιμα) εξαγωγές προς της Ρωσία και είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσουν.

Αντιστοίχως είναι εύλογο πως θα πρέπει να αναμένεται η οργισμένη αντίδραση της Μόσχας που θα απαντήσει με αντίμετρα.

Εφόσον ένα σχεδόν καθολικό εμπάργκο των εξαγωγών προς τη Ρωσία εφαρμοστεί, ένα μεγάλο μέρος των συνεχιζόμενων εμπορικών ροών προς τη χώρα θα εκμηδενιστεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας ρωτήθηκε για το θέμα, αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Οι ροές προϊόντων συνεχίζονται

Θυμίζουμε πως μέχρι τώρα οι κυρώσεις που έχουν δρομολογηθεί κατά της Ρωσίας έχουν μειώσει σχεδόν στο μισό τη συνολική αξία των εξαγωγών από τα κράτη μέλη της ΕΕ και του G7 προς τη Ρωσία, με τους περιορισμούς να αφορούν μια πλειάδα προϊόντων από την τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά μέχρι τα είδη πολυτελείας.

Παρά τη μείωση αυτή, προϊόντα συνολικής αξίας 66 δισ. δολαρίων από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία εξακολουθούν να συρρέουν προς τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του ελβετικού Trade Data Monitor. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία, η Ιταλία και η Πολωνία παραμένουν οι τρεις κορυφαίες χώρες εξαγωγής προϊόντων προς τη Ρωσία.

Αρκετά μέλη του G7 ανησυχούν πως τα 66 δισ. δολάρια εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλό νούμερο καταλήγοντας να ωφελήσουν τη ρωσική οικονομία και να επιτρέψουν στο Κρεμλίνο να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Δεν περιλαμβάνουν δε, τα οικονομικά οφέλη που εξακολουθεί να διασφαλίζει η Μόσχα παρακάμπτοντας τις κυρώσεις, αλλά και αυξάνοντας τις εμπορικές της συναλλαγές με τρίτες χώρες (όπως βέβαια είναι η Τουρκία).

Ο τρόπος που η Μόσχα έχει καταφέρει να παρακάμπτει τις κυρώσεις και να έχει ακόμη πρόσβαση σε δυτικά προϊόντα (κάτι που είναι ορατό στα ράφια των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ της χώρας), χρησιμοποιώντας κυρίως διαδρομές μέσω τρίτων κρατών, αποτελεί εδώ και καιρό ένα σημαντικό «αγκάθι» που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν, είτε με την άσκηση διπλωματικών πιέσεων προς τις τρίτες χώρες είτε διευρύνοντας τα περιοριστικά μέτρα.

Ενδεικτικά μόλις στις αρχές του μήνα οι ΗΠΑ προχώρησαν στην ανακοίνωση νέων κυρώσεων προς φορείς και πρόσωπα από είκοσι χώρες, που κατηγόρησαν ακριβώς ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις. Όμως, ουσιαστικά δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το αποτελεσματικό μπλόκο που θα επιθυμούσαν.

Η ρωσική απάντηση

Από την άλλη πλευρά, στις κυρώσεις που έχει δρομολογήσει μέχρι τώρα η Δύση, η Ρωσία έχει απαντήσει με αντίποινα, όπως με την επιβολή επίσης απαγορεύσεων στις εξαγωγές των προϊόντων της προς μη φιλικές χώρες, αλλά και περιορίζοντας τις ενεργειακές ροές προς την Ευρώπη. Η ΕΕ εξακολουθεί, ωστόσο, να είναι ευάλωτη στους ρωσικούς περιορισμούς στις εξαγωγές πρώτων υλών, όχι μόνο των ενεργειακών commodities, αλλά και  σημαντικών μετάλλων όπως ο χαλκός, το νικέλιο και το παλλάδιο.

Θεωρείται δε, σχεδόν βέβαιο πως ένα μέτρο, όπως η σχεδόν καθολική απαγόρευση των εξαγωγών προς τη Ρωσία, θα ωθήσει τη Μόσχα προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων της με την Κίνα, καθώς θα είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές για προϊόντα που υπόκεινται στις κυρώσεις της Δύσης.

Ήδη από την έναρξη του πολέμου, οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά σε όλα τα επίπεδα, όμως η απόπειρα της Δύσης να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Ρωσία θα την οδηγήσει απευθείας στην… αγκαλιά του Πεκίνου.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Citi προβλέπει τέλος στο ράλι των μετοχών (γράφημα)

The Economist: «Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό success story»

Πρόστιμο 16.000 ευρώ από τη Μόσχα στον ιδιοκτήτη της Wikipedia

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ