Καταδικαστική για τη συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Γερμανίας είναι ογκώδης έκθεση της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο στενός φίλος της Γερμανίας και σύμμαχός της στο ΝΑΤΟ, διεξάγει επιχειρήσεις κατασκοπείας και πληροφοριών στο γερμανικό έδαφος. Αυτό θεωρείται απειλή για τη συνταγματική τάξη και την κοινωνική συνοχή της Γερμανίας και εγείρει σημαντικές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, όπως και για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το Nordic Monitor, που παρουσιάζει το περιεχόμενο της έκθεσης από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών και για την Κοινότητα (Bundesministerium des Innern und für Heimat, BMI), επισημαίνει ότι η Τουρκία, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν είναι οι «κύριοι παράγοντες κατασκοπείας με στόχο τη Γερμανία». Οι χώρες αυτές εξαπολύουν και κυβερνοεπιθέσεις που κατευθύνουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, όπως και επιχειρήσεις για την επιρροή.

Με τον χρόνο, αναφέρει η έκθεση, οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες εναντίον της Γερμανίας «γίνονται όλο και πιο πολύπλευρες και εξελιγμένες» και συνιστούν «σοβαρή απειλή για τη Γερμανία και τα γερμανικά συμφέροντα και είναι επιζήμιες για την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας».

Οι τουρκικές υπηρεσίες είναι κεντρικό τμήμα του τουρκικού κρατικού μηχανισμού και παίζουν κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να πετύχει τους στόχους του. Σε αυτό το πλαίσιο στόχος των δραστηριοτήτων στη Γερμανία είναι όσοι αντιτίθενται (ή νομίζουν οι τουρκικές αρχές ότι αντιτίθενται) στην τουρκική κυβέρνηση.

Η έκθεση βλέπει και μια περισσότερο μακροπρόθεσμη επιρροή αυτών των επιχειρήσεων από την Τουρκία (και άλλες ξένες δυνάμεις). Την αποδυνάμωση των διαπραγματευτικών θέσεων της Γερμανίας στη διεθνή της πολιτική και, αφετέρου, την διατάραξη της κοινωνικής συνοχής.

Η Γερμανία στο στόχαστρο της ΜΙΤ

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αισθητή αύξηση της επιθετικής στοχοποίησης επικριτών και γενικά αντιφρονούντων που ζουν στη Γερμανία από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT, όπως και άλλες τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών. Δύο είναι οι βασικές παράμετροι.

Ο «πόλεμος» της κυβέρνησης Ερντογάν με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο εξωτερικό. Πολλά μέλη του κινήματος έχουν αναζητήσει καταφύγιο -ή έχουν άσυλο- στη Γερμανία. Το ίδιο ισχύει και για Κούρδους.

Η άλλη όψη της επιρροής της Τουρκίας έχει να κάνει με την σημαντική υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση Ερντογάν σε φιλοτουρκικές κυβερνητικές ομάδες, ιδίως σε ισλαμιστικές και ακροδεξιές ομάδες που δρουν στη Γερμανία. Αυτή η στήριξη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τις εσωτερικές υποθέσεις της Γερμανίας, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την έκταση της ξένης επιρροής στο γερμανικό έδαφος.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr