Η οικονομική ανάπτυξη στην Μ. Βρετανία είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,2% στο β’ τρίμηνο του 2019.

Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο 2019 όμως ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο, άνω του 2%. Ο Carney όμως τόνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ μιας αλλαγής του στόχου του πληθωρισμού.

Τα προβλήματα της Τράπεζας της Αγγλίας όμως εξακολουθούν να υφίστανται σε διάφορες παραμέτρους όπως διαπιστώνουν αναλυτές, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα το MarketWatch.

1. Το πρόβλημα της αύξησης των επιτοκίων

Με την ανεργία σε ιστορικό χαμηλό, οι μισθοί αυξάνονται με γοργό ρυθμό. Η πτώση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα του Brexit αύξησε τον πληθωρισμό μέσω της αύξησης της τιμής των εισαγόμενων αγαθών.
Μεσοπρόθεσμα η επίσημη πρόβλεψη της BoE είναι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2,1% το 2021 και στο 2,2% το 2022.

Πάντως οικονομολόγοι της BofA εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο μπορεί η τράπεζα να πετύχει τους στόχους της.

2. Η περίπτωση των μειώσεων των επιτοκίων

Ο αντίκτυπος του Brexit έχει ήδη γίνει αισθητός στο “νησί” και η ανάπτυξη βρίσκεται πίσω τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ε.Ε.. Μία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να αποτελεί απάντηση αλλά η πιθανότητα μίας άτακτης εξόδου στις 31 Οκτωβρίου αυξάνει την επικινδυνότητα μιας μεγάλης επιβράδυνσης και σημαντικής ύφεσης.

Στην περίπτωση αυτή η πρώτη αντίδραση από την BoE θα ήταν να μειώσει τα επιτόκια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, πράγμα σύμφωνο με την προειδοποίηση Carney περί “άμεσου οικονομικού σοκ”.

3. Το δίλημμα της Τράπεζας της Αγγλίας

Η Τράπεζα έχει αφήσει ανοιχτές τις πόρτες σε τυχόν αύξηση των επιτοκίων υποδεικνύοντας ότι το “σκληρό Brexit” δεν αποτελεί παράγοντα στις τρέχουσες προβλέψεις.

Αυτό βλάπτει σύμφωνα με τους αναλυτές την αξιοπιστία της BoE προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι έτοιμη σε διάφορα σενάρια, ακόμη και στο χειρότερο. “Η πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό θα έπρεπε να είναι χαμηλότερη”, τονίζει ο Robert Wood, αναλυτής της Merrill Lynch.

4… και γιατί δεν απομακρύνεται

Αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. βρουν έναν τρόπο να αποφύγουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, το έργο της Bank of England θα γίνει σαφώς ευκολότερο καθώς θα έχει περισσότερο χρόνο να αξιολογήσει την κατάσταση.

Αλλά μία απότομη πτώση της λίρας θα συντρίψει τις πληθωριστικές πιέσεις στην βρετανική οικονομία.

Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί.

“Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορούν να αντιδράσουν”, σημειώνει ο James Smith, οικονομολόγος της ING.

Στη χειρότερη περίπτωση το ερώτημα θα είναι αν η BoE μπορεί να προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια, όπως έπραξε η ΕΚΤ το 2014. Η τράπεζα οφείλει να εξετάσει αυτό το σενάριο και είναι πιθανό να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση.