Ενώ η τουρκική οικονομία, μεγέθους τουλάχιστον 720 δισ. δολαρίων, έδειξε αξιομνημόνευτη ανθεκτικότητα στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, η πολιτική κρίση που ακολούθησε από τους χειρισμούς Ερντογάν έχει αφήσει ισχυρά απόνερα που ταρακουνούν το μέχρι πριν λίγο καιρό “ήρεμο λιμάνι”.

Η τουρκική λίρα ήδη έχει απολέσει 20% σε σχέση με το δολάριο φέτος, πτώση αρκετά μεγάλη για να πυροδοτήσει μία κρίση για το τουρκικό νόμισμα, σημειώνει ο Steve Hanke, επικεφαλής του Troubled Currencies Project στο Cato Institute.

Την Δευτέρα η τουρκική λίρα υποχώρησε άνω του 1% μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η τουρκική οικονομία το τρίτο τρίμηνο συρρικνώθηκε 1,8% για πρώτη φορά από το 2009.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει κάνει εκπληκτική δουλειά έως τώρα, σημειώνει ο Ηanke “αλλά τα δεδομένα αλλάζουν δραστικά”, τονίζει.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Tayyip Erdoğan ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν τις καταθέσεις που έχουν σε ξένο νόμισμα και χρυσό σε τουρκικές λίρες, με το τουρκικό νόμισμα να σημειώνει πτώση 3,47% έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με αναλυτές η πολιτική αβεβαιότητα που έχει ακολουθήσει το πραξικόπημα θα μπορούσε να διαχυθεί στην τουρκική οικονομία με καταστροφικές συνέπειες για την Τουρκία.

Οι άμεσες επενδύσεις από το εξωτερικό, βασικός χρηματοδότης της τουρκικής οικονομίας, έχουν σημειώσει πτώση 68% στο επτάμηνο στα 2,5 δισ από τα 7,5 δισ. την ίδια περίοδο το 2015.