Καμία χώρα δεν έχει ακόμη επιτύχει την πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών – αλλά ορισμένες χώρες κάνουν καλύτερη δουλειά στην κάλυψη του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων από άλλες.

Αυτό προκύπτει από μια νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία εκτιμά ότι η παγκόσμια ανισότητα των φύλων θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2154.

Η Παγκόσμια Έκθεση για το χάσμα μεταξύ των φύλων, η οποία διανύει το 17ο έτος της, συγκρίνει τα χάσματα μεταξύ των φύλων στις χώρες σε τέσσερις διαστάσεις: οικονομικές ευκαιρίες, εκπαιδευτικό επίπεδο, υγεία και επιβίωση και πολιτική ενδυνάμωση.

Η Ισλανδία κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας του WEF για 14η συνεχή χρονιά, ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία.

Ακολουθούν οι 20 καλύτερες χώρες για τις γυναίκες, σύμφωνα με την έκθεση του WEF:

  1. Ισλανδία
  2. Νορβηγία
  3. Φινλανδία
  4. Νέα Ζηλανδία
  5. Σουηδία
  6. Γερμανία
  7. Νικαράγουα
  8. Ναμίμπια
  9. Λιθουανία
  10. Βέλγιο
  11. Ιρλανδία
  12. Ρουάντα
  13. Λετονία
  14. Κόστα Ρίκα
  15. Ηνωμένο Βασίλειο
  16. Φιλιππίνες
  17. Αλβανία
  18. Ισπανία
  19. Δημοκρατία της Μολδαβίας
  20. Νότια Αφρική

*Οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 43η θέση μεταξύ 146 χωρών, σε σύγκριση με την 27η θέση το 2022.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο το WEF καθόρισε την κατάταξή του, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις χώρες όπου οι γυναίκες κατέχουν σημαντικό αριθμό υπουργικών θέσεων ή είναι αρχηγοί κρατών λέει η Ζάαντα Ζαχίντι, διευθύνουσα σύμβουλος του WEF.

Στις ΗΠΑ, αυτό θα περιελάμβανε τον αριθμό των γυναικών που υπηρετούν στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 12 γυναίκες που υπηρετούν στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Συνολικά, οι Αμερικανίδες παραμένουν “θλιβερά πίσω” από τις Ευρωπαίες ομολόγους τους όσον αφορά την πολιτική συμμετοχή, λέει η Νορίν Φάρελ, εκτελεστική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Equal Rights Advocates, επισημαίνοντας ότι λιγότερο από το 30% των εδρών στο Κογκρέσο κατέχουν γυναίκες.

Οι σκανδιναβικές χώρες, όπως η Φινλανδία και η Ισλανδία, υπήρξαν υποδειγματικές από αυτή την άποψη, έχοντας εκλέξει αρκετές γυναίκες επικεφαλής κυβερνήσεων.

Η Ευρώπη έχει την υψηλότερη ισότητα των φύλων σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περιοχή με 76,3%, ξεπερνώντας τη Βόρεια Αμερική, όπου το 75% του χάσματος έχει καλυφθεί.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η Ευρώπη είναι πιο επιτυχημένη στο κλείσιμο του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων σε σχέση με τις ΗΠΑ, λέει η Ζαχίντι. Ένας λόγος είναι ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επενδύσει περισσότερο στις υποδομές φροντίδας, προσφέροντας οικονομικά προσιτή παιδική φροντίδα, αμειβόμενη γονική άδεια και καθολική υγειονομική περίθαλψη.

“Αυτές οι πολιτικές διευκολύνουν τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό και ανακουφίζουν τις οικογένειες από την οικονομική πίεση”, εξηγεί η Ζαχίντι.

Ενώ η πρόσβαση στην αναπαραγωγική περίθαλψη δεν ήταν παράγοντας που έλαβε υπόψη του το WEF στην κατάταξή του, η Ζαχίντι αναγνωρίζει ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade τον Ιούνιο του 2022, η οποία ουσιαστικά καταργεί όλες τις ομοσπονδιακές προστασίες για τις αμβλώσεις, θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική συμμετοχή των γυναικών και το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ, προκαλώντας περαιτέρω πτώση της χώρας στην κατάταξη.

Διαβάστε ακόμη

Καιρικές συνθήκες και εμπορικές εντάσεις εκτινάσσουν τις τιμές στα τρόφιμα

Αυτοί είναι οι «γνωστοί άγνωστοι» billionaires που αποφεύγουν τη δημοσιότητα (pics)

Σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη οι τραπεζίτες συνεχίζουν να χρυσοπληρώνονται

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ