Το 2016, ο Στιβ Άντκοκ, πρώην προγραμματιστής λογισμικού, σε ηλικία 35 ετών, συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα με καθαρή περιουσία 900.000 δολάρια. Λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 2021 κατάφερε να γίνει αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, με καθαρή περιουσία 1,4 εκατομμύρια δολάρια.

Τώρα, στα 41 του, ζει μια ευτυχισμένη, απλή και λιτή ζωή με τη γυναίκα του στην Αριζόνα. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν πως ο Άντκοκ τα κατάφερε γιατί πήρε τις κατάλληλες αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή όμως, όπως ο ίδιος αναφέρει «αν μπορούσα να ξεκινήσω ξανά από την αρχή, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα είχα κάνει διαφορετικά – και νωρίτερα».

Η καλύτερη συμβουλή του; Κάντε αυτά τα πέντε πράγματα τώρα αλλιώς θα το μετανιώνετε μια ζωή. 

1. Πείτε περισσότερα «ναι»

Σε ηλικία 20 ετών, ο Άντκοκ φοβόταν τόσο την αποτυχία που αντί να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει όσα τον τρόμαζαν, έμεινε στο παρασκήνιο.

«Όταν ο εργοδότης μου, προσφέρθηκε να με προωθήσει σε ρόλο σκηνοθέτη, ήθελα να πω «όχι». Δεν ένιωθα σίγουρος ούτε φυσικά, έτοιμος. Αλλά αποφάσισα να αδράξω την ευκαιρία. Αυτή η απόφαση με οδήγησε σε μια τροχιά υψηλότερου μισθού για το υπόλοιπο της καριέρας μου. Αλλά αν είχα πει ναι σε περισσότερες προαγωγές και ευκαιρίες νωρίτερα, θα μπορούσα να εξοικονομήσω αρκετά χρήματα για να συνταξιοδοτηθώ ακόμη νωρίτερα», δηλώνει μιλώντας στο CNBC.

2. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

«Είχα τη συνήθεια να συγκρίνω τον εαυτό μου με συναδέλφους και ανθρώπους του κλάδου. Αυτό αναπόφευκτα, οδηγεί σε ζήλεια: «Ουφ, αυτό το άτομο πήρε προαγωγή και αύξηση! Αδικο». Ήταν ένας πολύ αντιπαραγωγικός τρόπος σκέψης.

Τελικά, ο Άντκοκ συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να συγκεντρωθεί αποκλειστικά στη δική του εξέλιξη και να μην δίνει τόση σημασία στα επιτεύγματα άλλων. «Μπορεί να μην ήμουν ο πιο έξυπνος άνθρωπος στο γραφείο, αλλά ήμουν αφοσιωμένος και δούλεψα σκληρά. Μόλις σταμάτησα να ενδιαφέρομαι για το τι έκαναν όλοι οι άλλοι, είχα περισσότερο χρόνο να επικεντρωθώ σε αυτό στο οποίο  ήμουν καλός. Άρχισα να νιώθω πιο ικανός και σίγουρος», παραδέχεται.

3. Πάρτε αποφάσεις για τον εαυτό σας και σταματήστε να προσπαθείτε να ευχαριστήσετε τους πάντες

«Περνούσα στη ζωή μου υποθέτοντας ότι οι άνθρωποι παρακολουθούσαν κάθε μου κίνηση. Ως αποτέλεσμα, πήρα αποφάσεις που πίστευα ότι – φίλοι, οικογένεια, συνάδελφοι, αφεντικά και ακόμη και άγνωστοι – θα ενέκριναν. Αλλά αυτό έγινε εξαντλητικό. Μια μέρα λοιπόν, αναρωτήθηκα: «Ποιος τελικά, με κρίνει». Δεν μπορούσα να σκεφτώ ούτε ένα άτομο τονίζει.

Όταν σταματήσετε να ανησυχείτε για το πώς σας βλέπουν οι άλλοι, αποκτάτε περισσότερη σαφήνεια για το τι θέλετε – και επιλέγετε να κάνετε αυτό που σας κάνει πραγματικά, ευτυχισμένους.

4. Μειώστε τις δαπάνες και εξοικονομήστε περισσότερο από το 50% του εισοδήματός σας

Ο γενικός κανόνας είναι να εξοικονομήσετε το 20% του εισοδήματός σας, αλλά αν μπορείτε να εξοικονομήσετε 50% ή περισσότερο, αυτό είναι ακόμα καλύτερο. «Η γυναίκα μου ήταν πάντα της αποταμίευσης, ενώ μου άρεσε να ξοδεύω. Σταματήσαμε να αγοράζουμε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμασταν, καταργήσαμε τις μηνιαίες συνδρομές και βελτιώσαμε τον προϋπολογισμό του σούπερ μάρκετ. Κάποια στιγμή, εξοικονομούσαμε το 70% του συνδυασμένου εισοδήματός μας» εξηγεί.

5. Να γνωρίζετε τις δυνατότητές σας

«Για πολύ καιρό, πίστευα ότι το IQ καθορίζει τη μελλοντική μας επιτυχία. Προσπάθησα να εντυπωσιάσω τους ανθρώπους με τις γνώσεις μου. Αλλά κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έμαθα ότι το IQ είναι μόνο ένα μικρό μέρος της εξίσωσης για την πολυπόθητη επιτυχία. Είναι πολύ πιο σημαντικό να έχετε συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) ή αυξημένη επίγνωση των συναισθημάτων των άλλων ανθρώπων, καθώς και των δικών σας», υπογραμμίζει ο Άντκοκ.

Τα άτομα με ισχυρό EQ είναι σε θέση να κατανοούν γρήγορα νέες έννοιες, να αντιδρούν ήρεμα και ορθολογικά σε περίπλοκες καταστάσεις και μπορούν να συνεργαστούν με πολλούς διαφορετικούς τύπους προσωπικοτήτων.

Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για νέα έξαρση στο λαθρεμπόριο καύσιμων

Το βαθύ πουγκί των Μπάκων, ο Πέτρος-Εμπαπέ, ο «απέθαντος» και η μονοκρατορία του Μάνεση

Altus: Τα ελληνικά drones που «πετούν» με την Amazon στη Νάξο (pics)