To Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας επιχειρηματικής, πολιτικής και χρηματοοικονομικής ελίτ, η οποία προσπαθεί πάντα να δημιουργήσει μία νέα ατζέντα για το ερχόμενο έτος. Οι προβλέψεις τους, όμως, δεν έχουν αποδειχθεί εντελώς ακριβείς στο παρελθόν.

Ιδού η λίστα που δημιούργησε το CNBC, με τα λάθη και τις επιτυχίες των ισχυρών του Νταβός:

Ευρωπαϊκή ύφεση

Η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτέλεσε ένα σημαντικό ζήτημα στη συνάντηση του Νταβός τον Μάιο του 2022, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

Η CEO της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ είχε τονίσει πως «το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι πως παράλληλα με τον πόλεμο στην Ευρώπη, περιδινίζεται σε μία “καταιγίδα” κρίσεων όπως αυτές της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ενέργειας».

Όταν είχε ερωτηθεί για το εάν θα υπάρξει ύφεση στην Ευρώπη, η Φρέιζερ απάντησε καταφατικά: «Ναι, αν κι ελπίζω πως θα αποδειχθώ λανθασμένη».

Από τότε έως σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί αρκετά, η Ε.Ε. έχει αποφύγει τη δημιουργία ύφεσης. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν πως θα δημιουργηθεί ύφεση στις αρχές του 2023, αλλά υπογραμμίζουν πως θα είναι «περιορισμένης εμβέλειας». Η Berenberg, για παράδειγμα, υπολογίζει πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα καταγράψει μείωση της τάξης του 0,1% φέτος.

Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, επικαιροποίησε θετικά τις προβλέψεις της για την περιοχή, ισχυριζόμενη πως η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση: «η οικονομία της Ευρωζώνης ναι μεν θα είναι ασθενέστερη τους πρώτους μήνες του 2023 αλλά δεν προβλέπουμε δημιουργία ύφεσης λόγω του αναπτυξιακού μομέντουμ, των μειωμένων τιμών φυσικού αερίου και του ανοίγματος της οικονομίας της Κίνας. Η Goldman προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης της τάξης του 0,6% για το 2023.

Πυρηνικός πόλεμος

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος είχε προειδοποιήσει κατά τη διάρκεια του WEF του 2018 πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται σε μονοπάτι πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα. Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ έχουν αποφύγει οποιαδήποτε στρατιωτική σύρραξη με τη Βόρεια Κορέα, αφού όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

FTX

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων χαρακτηριζόταν από αυξημένη μεταβλητότητα το 2022, αλλά κανείς δεν κατάφερε να προβλέψει την κατάρρευση της FTX.

Ο Μπρετ Χάρισον, ο οποίος ήταν πρόεδρος της FTX U.S. είχε μιλήσει στο CNBC κατά τη διάρκεια του WEF 2022, υπογραμμίζοντας πως «η εταιρεία μας βρίσκεται σε εξαιρετικό σημείο και μελετά εξαγορές άλλων εταιρειών».

Σημειωτέον πως ο πρώην CEO της FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ συνελήφθη τον Δεκέμβριο και βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές κατηγορίες απάτης και ξεπλύματος χρήματος.

Bitcoin

To 2019, o ιδρυτής της BCG Digital Ventures, Τζεφ Σουμάχερ, είχε τονίσει κατά τη διάρκεια πάνελ στο Νταβός πως η τιμή του bitcoin θα καταρρεύσει στο μηδέν. 

To δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα του κόσμου μπορεί μεν να έχει καταγράψει μία μεταβλητή πορεία, αλλά τόσο το 2021 όσο και το 2022 είχε καταγράψει δραματική αύξηση σε σχέση με το 2019. Η αξία του έχει μεν καταγράψει διόρθωση αλλά κυμαίνεται άνω των αντίστοιχων επιπέδων πριν από μία περίπου τετραετία.

Εμπόριο ΗΠΑ – Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια του WEF του 2022 ο τότε ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και νυν Καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωνε βέβαιος για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως «το εμπόριο είναι επιτυχημένο όταν δεν υπάρχουν πολλά εμπόδια».

Αν και ορισμένα από τα εμπόδια αυτά έχουν καταπολεμηθεί από τότε, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έχουν συνάψει, ακόμα, μία ενδελεχή εμπορική συμφωνία.

Πολλά στελέχη ευρωπαϊκών χωρών, μάλιστα, έχουν αντιδράσει στο νομοσχέδιο Inflation Reduction Act του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν, τονίζοντας πως κάνει διακρίσεις μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών ενώ παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς εμπορίου.

Credit Suisse

Κατά τη διάρκεια του WEF 2022, πολλοί υποστήριζαν πως η Credit Suisse θα αντικαταστήσει τον τότε CEO Τόμας Γκότσταϊν. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του τραπεζικού ομίλου Άξελ Λέμαν είχε τονίσει στο CNBC πως οι υποθέσεις αυτές ήταν αβάσιμες.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Credit Suisse ανακοίνωσε την παραίτηση του Γκότσταϊν.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι Έλληνες αναζητούν θέσεις εργασίας αλλά τελικά δεν πάνε να δουλέψουν

Τι κρύβεται πίσω από το ράλι του χρυσού – Η χώρα που αγόρασε μυστικά 100 τόνους μέσα σε λίγες ημέρες

Γιώργος Ξηραδάκης: «Οι νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. αλλάζουν τις στρατηγικές ναυτιλιακού δανεισμού»