Την έκδοση ψηφιακών νομισμάτων θα έπρεπε να εξετάσουν οι κεντρικές τράπεζες, καθώς το πραγματικό χρήμα αντιμετωπίζει ένα “ιστορικό σημείο καμπής”, σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε μια ομιλία στο Φεστιβάλ Fintech της Σιγκαπούρης την Τετάρτη, η Λαγκάρντ υπογράμμισε τη μεταβαλλόμενη φύση του χρήματος καθώς η ζήτηση για μετρητά μειώνεται σε όλο τον κόσμο.

“Πιστεύω ότι πρέπει να εξετάσουμε τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακού νομίσματος”, δήλωσε η ίδια.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ένα ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από την κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της χρηματοπιστωτικής ενσωμάτωσης, της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικότητας στις πληρωμές, ως εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους και αποδοτικότητας των χαρτονομισμάτων. Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης για κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την καινοτομία.

“Το μήνυμά μου είναι ότι μπορεί η άποψη για το ψηφιακό νόμισμα να μην είναι καθολική, θα πρέπει να διερευνήσουμε το θέμα περαιτέρω, σοβαρά, προσεκτικά και δημιουργικά”, δήλωσε η Λαγκάρντ.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο βλέπουν πώς η άνοδος των πληρωμών χωρίς μετρητά επηρεάζει τον συμβατικό τους ρόλο στην εκτύπωση χαρτονομισμάτων και στη διαχείριση της προσφοράς χρήματος. Η Λαγκάρντ ξεχώρισε τις κεντρικές τράπεζες στην Κίνα, τον Καναδά, τη Σουηδία και την Ουρουγουάη, οι οποίες “αγκαλιάζουν την αλλαγή και τη νέα σκέψη” για το πώς μπορούν να προμηθεύουν ψηφιακά νομίσματα στο κοινό.

Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η Riksbank, σχεδιάζει να δοκιμάσει μια έκδοση ενός ψηφιακού νομίσματος που ονομάζεται e-krona το 2019. Η Σουηδία θεωρείται μία από τις κοινωνίες που χρησιμοποιεί τα λιγότερα μετρητά στον κόσμο με μόλις 13% την πιο πρόσφατη αγορά τους σε κατάστημα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Riksbank.