Οταν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, συνάντησε τον επιχειρηματία, Viktor Prokopenya, τον Μάρτιο του 2017 η συζήτησή τους ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει για μια ώρα ωστόσο τελικά κράτησε… τρεις. Η συνάντηση έληξε με το αίτημα του Lukashenko προς τον επιχειρηματία να του προτείνει κανόνες ώστε να ενισχύσει τον τεχνολογικό κλάδο της χώρας. Ο Prokopenya συνεργάστηκε με εταιρείες ΙΤ και δικηγόρους για να καταρτίσει κάποιες πρόχειρες κατευθυντήριες γραμμές ώστε να επωφεληθεί από την αναδυόμενη ψηφιακή τεχνολογία: τα κρυπτονομίσματα.

Alexander Lukashenko

Περίπου δυο χρόνια μετά, οι κανόνες είναι έτοιμοι και οι επενδυτές μπορούν να κάνουν trading στο bitcoin σε μια πλατφόρμα που έφτιαξε ο Prokopenya, ενώ κι άλλες εταιρείες ξεκινούν το λανσάρισμα της δικής του πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων.

«Η ιδέα ήταν να φτιάξουμε κάτι από την αρχή και να βεβαιωθούμε ότι γίνεται ελεύθερα εκεί που πρέπει και ότι υπάρχουν περιορισμοί σε άλλους τομείς», ανέφερε ο Prokopenya σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Λευκορωσία είναι μεταξύ μιας μικρής ομάδας χωρών που καταρτίζουν ειδικούς κανόνες για κρυπτονομίσματα. Οι προσπάθειές τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς αλλά και των παικτών της εν λόγω αγοράς.

Μέχρι στιγμής οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων είχαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο άκρων προκειμένου να αποφασίσουν πού θα εγκαταστήσουν κατάστημα.

Μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη μπορεί να είναι ελκυστικά για μεγάλους οργανισμούς που επιζητούν την ασφάλεια, αλά η πολυπλοκότητα των κανόνων συμμόρφωσης και τα κόστη αποκλείουν πολλούς από τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στην καρδιά της νεοφυούς βιομηχανίας.

Αντιθέτως, μικρές χώρες όπως οι Σεϋχέλλες ή το Μπελίζ που έχουν πιο χαλαρούς νομικούς κανόνες, επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσβαση στις αγορές. Αυτό ακριβώς όμως δίνει και μικρότερη προστασία στους επενδυτές, ενώ και οι έλεγχοι για ξέπλυμα χρήματος είναι πιο χαλαροί επίσης.

Μπελίζ

Εναν τρίτο δρόμο προσφέρουν μικρές χώρες όπως η Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, η Μάλτα και το Γιβραλτάρ: συγκεκριμένους κανόνες για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων τους οποίους καταρτίζουν, βάζοντας στοίχημα ότι μπορούν να προσελκύσουν εταιρείες παρέχοντας κανονιστική ασφάλεια αλλά και οφέλη όπως φοροαπαλλαγές.

Αν και δεν υπάρχει εγγύηση για επιτυχία, τα κρυπτονομίσματα αντιπροσωπεύουν μια σπάνια ευκαιρία για αυτά τα κράτη να πάρουν ένα κομμάτι μιας αναδυόμενης αγοράς, ώστε να γίνει προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας, σε μια συγκυρία που μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα υιοθετούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση του τύπου «βλέποντας και κάνοντας».

Συνοψίζοντας, και οι χώρες και οι εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την από την εμφάνιση κανονιστικών πλαισίων ειδικά για τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, τα κράτη που καταλήγουν σε λάθος κανόνες θα μπορούσαν να βρεθούν ότι παραβιάζουν τους παγκόσμιους κανόνες που έχουν δημιουργηθεί για την εξάλειψη της παράνομης χρήσης ψηφιακών νομισμάτων αναφέρει ο δικηγόρος, Jesse Overall.