H γενιά των millennials δεν κάνει τόσα πολλά παιδιά όσο οι προηγούμενες γενιές, κι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για περισσότερο από μια δεκαετία.

Αυτό, μεν, μπορεί να μην επηρεάσει τους millennials χωρίς παιδιά, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα χρήματα που θα ξόδευαν για τη φροντίδα των παιδιών σε διακοπές, σκάφη και άλλες πολυτέλειες που είναι δημοφιλείς μεταξύ των ζευγαριών DINKs (Double Income, No Kids), αλλά αυτού του είδους οι δαπάνες δεν θα είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν μακροπρόθεσμα την συρρίκνωση της οικονομίας όπως δήλωσαν οικονομολόγοι στο Business Insider.

Η μείωση των γεννήσεων είναι ιδιαίτερα έντονη μετά την πανδημία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της HSBC, Τζέιμς Πόμεροϊ. Ο δείκτης γεννήσεων των ΗΠΑ μειώνεται πλέον κατά περίπου 2% κάθε χρόνο, ενώ δεν ανέκαμψε το 2023 όπως ανέμεναν αρχικά οι ειδικοί.

«Τα ποσοστά των γεννήσεων πέφτουν σε πολύ, πολύ χαμηλά επίπεδα, τα οποία με την πάροδο του χρόνου έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία», δήλωσε ο Πόμεροϊ.

Ο αντίκτυπος των μειωμένων γεννήσεων από τη γενιά των millennials θα είναι πιθανότατα χειρότερος από τον αντίκτυπο της γήρανσης των boomers, με τις σοβαρότερες συνέπειες να εμφανίζονται σε 10-15 χρόνια από τώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Επεσήμανε το παράδειγμα της Ιαπωνίας, η οποία είχε παρόμοιο ποσοστό γεννήσεων τη δεκαετία του 1990 με αυτό των ΗΠΑ σήμερα. Η οικονομία της ασιατικής χώρας κατέγραψε τη χειρότερη ανάπτυξη περίπου μια δεκαετία αργότερα, όταν το εργατικό δυναμικό της μειώθηκε.

Η συρρίκνωση των γεννήσεων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει το ΑΕΠ κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον πρώην οικονομολόγο του Λευκού Οίκου, Τοντ Μπούχολτς. Στο δυσμενέστερο σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 3-4 ποσοστιαίες μονάδες, προειδοποίησε ο Πόμεροϊ.

Η μείωση των ποσοστών γεννήσεων σημαίνει επίσης ότι θα είναι πιο δύσκολο να επωμιστούν το βάρος των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης, ιδίως καθώς οι boomers έχουν φτάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης. Οι baby boomers εκτιμάται ότι θα ασκήσουν «μέγιστο βάρος» στην αμερικανική οικονομία το 2029, όταν δηλαδή η ηλικία τους θα κυμαίνεται πάνω από τα 65 έτη.

Αν δεν αυξηθεί σύντομα ο ρυθμός γεννήσεων, εκτιμά ότι τελικά θα υπάρχουν δύο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο, από περίπου 20 εργαζόμενους ανά συνταξιούχο τη δεκαετία του 1930, κάτι το οποίο ο Πόμεροϊ χαρακτήρισε ως «μη βιώσιμο».

Μόλις το ποσοστό γεννήσεων σε μια ανεπτυγμένη ή αναδυόμενη οικονομία αρχίσει να καταγράφει μείωση, συνεχίζει μακροπρόθεσμα την πτωτική του πορεία, όπως τόνισαν οι Πόμεροϊ και Μπούχολτς. Αυτό ισχύει για την Κίνα και τη Ρωσία, δύο χώρες που αντιμετώπιζαν χαμηλά ποσοστά γεννήσεων για δεκαετίες και τώρα ταλαιπωρούνται από δημογραφικά ζητήματα.

Οι κυβερνητικές πολιτικές που υποστηρίζουν όσους αποκτούν παιδιά θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος για να ενισχυθεί το ποσοστό γεννήσεων, ή τουλάχιστον να αποτραπεί η περαιτέρω πτώση του.

Η ενίσχυση της προσφοράς διαθέσιμων κατοικιών, η οποία μπορεί να πιέσει προς τα κάτω το υψηλό κόστος στέγασης, θα βοηθήσει την κατάσταση, όπως δήλωσε ο Πόμεροϊ, αν και πιθανότατα θα χρειαστούν δεκαετίες για να δημιουργηθεί αρκετό απόθεμα για να καλυφθεί η ζήτηση.

Το σημαντικότερο θα είναι μια πολιτιστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για τα παιδιά, λέει ο Μπούχολτς. Στις ΗΠΑ, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, από τη στέγαση έως την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση, επηρεάζει αρνητικά την απόφαση των νεότερων γενεών να αποκτήσουν παιδιά.

Συν τοις άλλοις, οι υπαρξιακές αβεβαιότητες που πηγάζουν από πράγματα όπως η κλιματική κρίση έως οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη δεν κάνουν την απόφαση ευκολότερη.

Εν κατακλείδι, όπως υποστήριξε και ο ίδιος ο Μπούχολτς, πολλά ζευγάρια DINK λένε ότι δεν μετανιώνουν για τις επιλογές του τρόπου ζωής τους. Παρ’ όλα αυτά, τονίζει πως αυτή η αδιάφορη στάση θα μπορούσε να είναι το ίδιο το πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη

Έφτασε η ώρα της εφορίας για τα κρυπτονομίσματα

Μητσοτάκης στον Ασπρόπυργο: Δίνουμε καλοπληρωμένες δουλειές σε νέα παιδιά στη Δυτική Αττική

Στουρνάρας: Αν δεν υπήρχε το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ