Παρά τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών ότι οι πύραυλοι που αποστέλλουν στο Κίεβο για την ενίσχυση της oυκρανικής άμυνας δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε ρωσικά εδάφη, η Μόσχα αντιδρά με σφοδρό τρόπο, επαναφέροντας την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η επαπειλούμενη κλιμάκωση δεν ήταν κάτι που δεν αναμενόταν, αλλά η ακαριαία, όσο και νευρική αντίδραση του Κρεμλίνου, την ώρα που ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να εδραιώσεις θέσεις στο ανατολικό μέτωπο, αλλά και στο νότο της Ουκρανίας, δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ανά πάσα ώρα και στιγμή πολύ – έως ανεξέλεγκτα – επικίνδυνα.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει ζητήσει εντατικοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση, καθώς βλέπει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαμορφώσει σύντομα κάποια τετελεσμένα, «κεφαλαιοποιώντας» τα κέρδη που με τεράστιο κόστος έχει στο πεδίο αυτές τις σχεδόν 100 μέρες από την εισβολή στην Ουκρανία. Ήτοι να προσαρτήσει το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο τις τέσσερις περιοχές, στις οποίες έχει από την αρχή ή απέκτησε μέσω σφοδρών μαχών, τον έλεγχο: Το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα και ένα μεγάλο μέρος της Ζαπορίζια.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση Ζελένσκι, η Ουάσιγκτον επέλεξε να αποστείλει στην Ουκρανία πυραύλους βεληνεκούς 80 χιλιομέτρων, ιδιαιτέρως ισχυρά μεν, αλλά όχι μεγαλύτερης εμβέλειας για να μην θεωρηθεί ότι ενισχύσει τις όποιες διαθέσεις του Κιέβου να χτυπήσει μέσα στη ρωσική επικράτεια. Πρόκειται για αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών (HIMARS) που προσαρμόζονται σε ελαφριά τεθωρακισμένα και θεωρούνται ιδιαίτερα αποτελεσματικά όπλα, αλλά δεν ανήκουν στα πλέον ισχυρά που διαθέτουν οι ΗΠΑ και θα μπορούσαν να αποστείλουν την Ουκρανία, ακριβώς για να μην θεωρηθεί ότι επιζητούν απευθείας εμπλοκή, παρά μόνο την απόκρουση της ρωσικής εισβολής.

Ωστόσο η Μόσχα δεν το εξέλαβε ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια η αντίδρασή της ήταν εξαιρετικά σκληρή έως ακραία.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr