Η καταναλωτική ζήτηση για μεταχειρισμένα και μεταποιημένα προϊόντα στη Βρετανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Amazon, ανέφερε ο επικεφαλής του διαδυκτιακού κολοσσού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο αναμένουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθώς οι καταναλωτές, που πλήττονται από την ακρίβεια και του υψηλότερο κόστος δανεισμού, προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά και να αγοράσουν βιώσιμα προϊόντα.

Ο Τζον Μπούμφρεϊ, «αφεντικό» της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο ο διαδικτυακός γίγαντας λιανικής πώλησης πούλησε πέρυσι περισσότερα από 4 εκατομμύρια second hand προϊόντα με έκπτωση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι πωλήσεις μεταχειρισμένων προϊόντων της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, πρόσθεσε στα εγκαίνια του «Second Chance Store» της Amazon UK – ένα χριστουγεννιάτικο pop-up κατάστημα στο Λονδίνο που πωλεί second hand προϊόντα.

Τα συνολικά έσοδα της Amazon UK το 2022 ήταν 24 δισεκατομμύρια λίρες.

Η Amazon έχει ως στόχο να έχει καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2040.

Ωτσόσο, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις εμφανίζοντια επιφυλακτικές ως προς την προθυμία των μεγάλων εταιρειών να μειώσουν τις εκπομπές, θεωρώντας ότι πρόκειται περισσότερο για δημόσιες σχέσεις των μεγάλων εταιρειών.

Ο Μπούμφρεϊ δήλωσε επίσης στο Reuters ότι τα αφεντικά της Amazon είναι απογοητευμένα από το μέγεθος των ρυθμιστικών αλλαγών στην Ευρώπη, και ειδικότερα στη Βρετανία, και «βλέπουν» εμπόδια στα επενδυτικά τους πλάνα.

«Υπάρχουν πάρα πολλές αλλαγές στις κανονιστικές ρυθμίσεις, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην Ευρώπη, και ένα από τα πράγματα που ρωτούν είναι: θα είναι οι επενδύσεις μας ασφαλείς μακροπρόθεσμα», είπε σε συνέντευξή του.

Εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές αγορές, τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές, που αυτή τη στιγμή περνάει από το βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα δώσει στην αντιμονοπωλιακή ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας νομικές εξουσίες για την εφαρμογή των κανόνων στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Η Amazon έχει επενδύσει 56 δισεκατομμύρια λίρες στη Βρετανία από το 2010, εκ των οποίων 12 δισεκατομμύρια μόνο το 2022, δήλωσε ο Μπούμφρεϊ.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης στην Ελλάδα στο 2% το 2024 (πίνακας)

Ρόδος: Ψήφος εμπιστοσύνης στον τουρισμό παρά τις πυρκαγιές

Wood: Ευνοϊκό το κλίμα στην Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις για την οικονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ