Ο νέος ωρολογιακός βασιλιάς είναι εδώ. Το ρολόι τσέπης Vacheron Constantin Reference 57260 είναι και επίσημα το πιο περίπλοκο μηχανικό ρολόι που έχει κατασκευαστεί.

Οι ωρολογοποιοί και οι πιο exclusive πελάτες τους πάντα κυνηγούσαν τον τίτλο του πιο περίπλοκου ρολογιού του κόσμου. Οι διάσημοι βιομήχανοι της απαρχής του 20ου αιώνα, James Packard και Henry Graves Jr. είχαν ως… σπορ την αναμέτρηση για παραγγελίες περίπλοκων μηχανισμών και περίτεχνων ρολογιών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επιβίωση του οίκου Patek Philippe. To 2014, το ρολόι του Graves, “Supercomplication” έγινε το πιο ακριβό ρολόι που έχει πουληθεί στην ιστορία, με τιμή 24 εκατομμυρίων.

A look at the Reference 57260's dizzying movement.

Η περιπλοκή (complication) στα μηχανικά ρολόγια είναι οποιαδήποτε λειτουργία η οποία δείχνει παραπάνω από την ώρα, τα λεπτά, και τα δευτερόλεπτα. Το πως γίνεται η αξιολόγηση του πιο “περίπλοκου” μηχανισμού μπορεί να φαίνεται παιδιάστικη αφού πολλές λειτουργίες μπορεί να διαθέτουν πολλές… υπολειτουργίες. Λίγο πονοκέφαλος, δηλαδή.

Σύμφωνα με την Vacheron Constantin, το Reference 57260 έχει 57 συγκεκριμένες περιπλοκές. Όλα “πακετάρονται” πανέμορφα σε περίβλημα 98mm πλάτος και 50,55mm σε πάχος. Μοιάζει με ρολόι τσέπης αν και ολίγον τί μεγαλύτερο. Το μέταλλο της κάσας είναι λευκόχρυσος 18 καρατίων, και ο μηχανισμός ίσα-ίσα που χωράει. Μάλιστα οι εργατοώρες που χρειάστηκαν για την κατασκευή του απασχόλησαν τρεις ωρολογοποιούς για οκτώ (!) ολόκληρα χρόνια, οι οποίοι κατασκεύασαν και συνδύασαν τα 2.800 κομματάκια του μηχανισμού και της κάσας χειροποίητα.

Ας μετρήσουμε τώρα μέχρι αυτόν τον αριθμό 57…Τα νούμερα βρίσκονται στην παρένθεση για ευκολία στο μέτρημα

Οι ώρες και τα λεπτά βρίσκονται σε διαφορετικούς άξονες (1). Μπλε χέρια. (2) Στο πίσω μέρος θα δείτε ένα turbillon τριών αξόνων το οποίο στεγάζει (3) ειδικό σφαιρικό ελατήριο ισορροπίας και διαφυγής. Τα μικρά χρυσά χέρια δείχνουν διαφορετικές ζώνες ώρας(4). Δείκτης παγκόσμιας ώρας (5), όπως επίσης και (6) δείκτης νύκτας ή ημέρας (π.μ./ μ.μ).

Τρία ημερολόγια. Το Γρηγοριανό (7) με ενδείξεις για την ημερομηνία(8) , την εβδομάδα (9) , τον μήνα (10) , και τον χρόνο στον δίσεκτο κύκλο (11). Ενδείξεις για το νούμερο των εβδομάδων (1), και το νούμερο της συγκεκριμένης μέσα στο έτος (13) σύμφωνα με το ISO 8601 ημερολόγιο. Έτσι για να έχετε να λέτε.

Το δεύτερο ημερολόγιο είναι συνεχές εβραϊκό ημερολόγιο (14). Αυτό δείχνει το εβραϊκό όνομα της ημέρας (15), το εβραϊκό όνομα του μήνα (16), την εβραϊκή ημερομηνία (17), το εβραϊκό παραδοσιακό ημερολόγιο (18), το εβραϊκό έτος (19), για το εάν το έτος έχει 12 ή 13 μήνες (20), πού βρίσκεται στον δεκαεννεαετή σεληνιακό κύκλο (21), και την ημερομηνία της εβραϊκής εορτής Yom Kippur (22) η οποία είναι κινητή.

A rare Hebrew perpetual calendar that also shows the date of Jewish holy day Yom Kippur.

Τέλος, συμπεριλαμβάνεται και ένα αστρονομικό ημερολόγιο, το οποίο συμπεριλαμβάνει ένδειξη των φάσεων και της σεληνιακής ηλικίας (23), ένα χεράκι το οποίο ακολουθεί την κίνηση στον Ζωδιακό κύκλο μαζί με τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια (24), έναν περιστρεφόμενο ουρανικό χάρτη (25), χεράκι που δείχνουν τις ώρες και τα λεπτά του…αστρικού χρόνου (26-27), και μία εξίσωση της ένδειξης της διαφοράς του αστρικού με τον χρόνο στον πλανήτη Γη (28).

A sky chart customized to the owner's home city sits at the top of the back dial.

Ο αστρικός χρόνος μετρά την κίνηση της Γης σε σχέση με τα αστέρια αντί για τη σχέση με τον ήλιο. Χρησιμοποιείται συνήθως από αστρονόμους και διαφέρει από τον “δικό μας” χρόνο +/- λίγα λεπτά. Επίσης μπορείτε να δείτε πότε θα ανατείλει ο ήλιος (29), πότε θα δύσει (30), και πόσο θα κρατήσει η μέρα (31) και η νύκτα (32) την συγκεκριμένη μέρα. Με τα τρία ημερολόγια, πια, δεν θα έχετε καμία δικαιολογία για να χάσετε ραντεβού.

The sunrise/sunset and length of day/length of night indicators frame the 3D tourbillon.

Βεβαίως και υπάρχει και χρονογράφος, ο πρώτος και μοναδικός στο είδος του. Μετρά μέχρι και το 1/5 του δευτερολέπτου με δύο χέρια (33-34) για τη μέτρηση των δευτερολέπτων, το καθένα με τη δική του “ρόδα” και ανάδρομη λειτουργία αντί για ολική περιστροφή. Υπάρχει και μέτρηση λεπτών (35) και ωρών 12ώρου (36). Όλα στο μπροστινό μέρος του ρολογιού.

Το όλο πόνημα του τρίο των ημερολογίων/χρονογράφου/κωδονοκρουσίας συμπληρώνει η τελευταία. Υπάρχει γκονγκ και… σφυράκι που απαρτίζουν έναν κώδωνα (37), με ένδειξη ήχου ή σιώπησης (38), ένδειξη ενέργειας που απομένει στον κώδωνα (40), και μία επιλογή για το εάν το alarm θα χτυπήσει δυνατά ή ήπια (41).

Μπορείτε ακόμη να “κωδωνίσετε την… ώρα” με το υπερβολικά περίπλοκο σύστημα carillon το οποίο έχει βασιστεί στο σύστημα του Καθεδρικού του Westminster (ναι, καλά ακούσατε) με πέντε καμπανάκια και πέντε σφυράκια (42). Μπορείτε να το κάνετε να χτυπά την ώρα και τα τέταρτα της ώρας με μεγάλη κωδωνοκρουσία (43) όπως το ρολόι τοίχου, ή μόνο τα τέταρτα με μικρή κωδωνοκρουσία (44), ενώ μπορείτε να ενεργοποιήσετε μία απλή λειτουργία που θα σας επιτρέψει να κρούεται τον πραγματικό κώδωνα όποτε θέλετε (45). Ο πελάτης που το παρήγγειλε διάλεξε να έχει και ένα σύστημα σιώπησης κατά τη διάρκεια της νύκτας μεταξύ 10 μ.μ. Και 8 π.μ (46). Δύο ανεξάρτητοι δείκτες σας επιτρέπουν να διαλέξετε τον τύπο κωδωνοκρουσίας και αποσιώπησης (47-48). To alarm είναι επίσης συνδεδεμένο με το σύστημα carillon (49) το οποίο έχει και το ίδιο τον δικό του δείκτη (50).

The various chiming settings are controlled by switches and crowns on the sides of the watch.

Φτάνουμε στο τέλος. Υπάρχει ένδειξη της εναπομείνουσας ενέργειας για το κύριο μέρος του ρολογιού (51), δεύτερη ένδειξη για το carillon (52), ένα “κλείδωμα” για να σταματήσει η… κρούση (53), ένα ειδικό σύστημα κουρδίσματος για τα πάντα (54), μία ένδειξη ρύθμισης της “κορώνας” του ρολογιού (55), ένα σύστημα ευθυγράμμισης πολλαπλών θέσεων των χεριών (56) και μία κρυμμένη “κορώνα” για το ξυπνητήρι (57).

Το Reference 57260 ήταν ειδική παραγγελία από ιδιώτη και δεν πωλείται. Λόγω της ειδικής κατασκευής του ρολογιού και κατόπιν αίτησης του ιδιώτη-συλλέκτη, η τιμή δεν δημοσιεύεται, αλλά το Bloomberg υπολογίζει πως κόστισε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια.