Ένα τελικό κείμενο για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα κατέθεσε η ΕΕ, συντονίστρια στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης, ελπίζοντας στη σύναψη συμφωνίας μέσα σε λίγες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Εργαστήκαμε τέσσερις ημέρες και σήμερα το κείμενο βρίσκεται στο τραπέζι των υψηλόβαθμων αντιπροσώπων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ζητώντας να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η διαπραγμάτευση τελείωσε, αυτό είναι το τελικό κείμενο και δεν θα τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση».

Έπειτα από μήνες αναστολής των διαπραγματεύσεων, οι διπλωμάτες από όλες τις πλευρές (Ιράν, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) επέστρεψαν στη Βιέννη την περασμένη Πέμπτη για τη διάσωση της υπό κατάρρευση συμφωνίας του 2015.

Η συμφωνία, γνωστή με το αγγλικό της ακρωνύμιο JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης / ΚΟΣΔ), έχει στόχο να εγγυηθεί τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει ατομικό όπλο, παρότι το αρνείται κατηγορηματικά.

Ωστόσο, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 με προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε σταδιακά από τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο στόχος των διαπραγματεύσεων, στις οποίες οι ΗΠΑ μετέχουν εμμέσως, είναι να δρομολογηθεί εκ νέου η διαδικασία. «Τώρα η μπάλα βρίσκεται στο στρατόπεδο των πρωτευουσών και θα δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Κανείς δεν μένει στη Βιέννη».

Επιμένοντας στην ποιότητα του κειμένου, όπως ανέφερε, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ελπίζει «ειλικρινά να γίνει δεκτό» και να υπάρξει συμφωνία «σε μερικές εβδομάδες».

Ωστόσο, μένει ένα σοβαρό εμπόδιο: Το Ιράν ζητεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) το κλείσιμο του θέματος των μη δηλωμένων εγκαταστάσεων, όπου βρέθηκαν ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου.

«Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το JCPOA. Ταυτόχρονα, το Ιράν λέει ότι αυτό είναι βασικό. Ελπίζω το Ιράν και η IAEA να έχουν μια συμφωνία, γιατί αυτό θα διευκολύνει πολλά πράγματα», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Η υπηρεσία θα πρέπει να διευθετήσει πλήρως το θέμα δια της τεχνικής οδού και να απομακρυνθεί από πολιτικά θέματα μη σχετικά και μη εποικοδομητικά», είχε δηλώσει την Κυριακή (7.8.2022) ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

«Η Τεχεράνη εξετάζει το τελικό κείμενο»

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι «το Ιράν δεν βρίσκεται στο στάδιο να μιλά για οριστικοποίηση της συμφωνίας για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης […] Δώσαμε τις αρχικές μας εκτιμήσεις επί των προτάσεων που έκανε η ΕΕ. Το Ιράν θα μεταφέρει τις πρόσθετες απόψεις και εκτιμήσεις της, έπειτα από πιο ολοκληρωμένες συζητήσεις στην Τεχεράνη», μετέδωσαν το ιρανικό δίκτυο PRESS TV και το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ιράν δήλωσε ότι θα εξετάσει το τελικό κείμενο που κατέθεσε η ΕΕ στους αντιπροσώπους των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Βιέννης που έχουν στόχο τη διάσωση της υπό κατάρρευση συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Μόλις λάβαμε τις προτάσεις αυτές, παρουσιάσαμε την αρχική μας απάντηση και τις σκέψεις μας» στον συντονιστή της ΕΕ Ενρίκε Μόρα, αρμόδιο να επιβλέπει τον διάλογο της Βιέννης, δήλωσε αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το Irna.

«Ωστόσο, ασφαλώς οι όροι χρήζουν συνολικής εξέτασης και εμείς θα μεταφέρουμε τις απόψεις μας και τις παρατηρήσεις μας στον συντονιστή και στις άλλες πλευρές», πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποια ήταν η αρχική απάντηση ούτε ποιές ήταν οι παρατηρήσεις της χώρας του ως προς το τελικό κείμενο.

Διαβάστε ακόμη

Πέτρος Παππάς και Αντώνης Κομνηνός: Οι πρώτοι Έλληνες εφοπλιστές που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά

Εξαγορά «μαμούθ» $5,4 δισ. για τη Pfizer –Έκλεισε το deal με την Global Blood Therapeutics

Βερολίνο: Οριστικό τέλος για τον Nord Stream 2