Εκεχειρία για τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία, όπου ακολουθείται το παλαιό ημερολόγιο, ανακοίνωσε η Ρωσία, σύμφωνα με το Interfax, έπειτα από απόφαση που έλαβε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πατριάρχης Κύριλλος.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, η εκεχειρία θα ξεκινήσει στις 6 Ιανουαρίου, στις 12:00, και θα διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, με σκοπό να μπορέσουν οι πιστοί να παρακολουθήσουν τη λειτουργία την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με το Interfax, η Ρωσία καλεί την Ουκρανία να προχωρήσει σε μια αντίστοιχη κίνηση, δηλώνοντας ότι κηρύσσει εκεχειρία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση της Αγιότητάς του, του πατριάρχη Κύριλλου, έδωσα οδηγίες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τις 24:00 της 7ης», ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Λόγω του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός Ορθοδόξων ζει στις περιοχές των εχθροπραξιών, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί στη Ρωσία και την Ουκρανία ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 6-7 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε και τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν εκεχειρία για τα Χριστούγεννα, πρόταση που απορρίφθηκε από το Κίεβο ως κυνική παγίδα.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντολιάκ, έκανε λόγο για υποκρισία, δηλώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη -μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο Μιχαήλο Ποντολιάκ.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση κερδών 341% για τις εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες με δεξαμενόπλοια

Gastrade: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 8,9 εκατ. ευρώ στην τελική ευθεία για το FSRU

Πετρέλαιο: Μείωση των τιμών προς την Ασία ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία