Σκληρότερη επόπτευση και ελέγχους στις συγχωνεύσεις μεγάλων αμερικανικών τραπεζών δρομολογεί η αρμόδια εποπτική αρχή του US Federal Deposit Insurance Corporation με στόχο την καλύτερη προστασία της σταθερότητας του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το συμβούλιο του FDIC ψήφισε υπέρ της σχετικής πρότασης που θα ανοίξει το δρόμο για την πρώτη αναθεώρηση των κανονισμών που διέπουν τις συγχωνεύσεις εδώ και 16 χρόνια.

Ο νέος κανονισμός θα δίνει έμφαση στη θωράκιση της σταθερότητας της τραπεζικής αγοράς και για το λόγο αυτό θα υπάρχει αυξημένος έλεγχος σε προτεινόμενες συμφωνίες ενοποίησης ιδρυμάτων που θα οδηγεί σε μέγα τράπεζες με assets άνω των 100 δισ. δολαρίων.

Καμπανάκι για τις αλλαγές στάθηκε η κρίση της περασμένης άνοιξης και η κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών, ξεκινώντας από την Silicon Valley Bank, που πυροδότησε μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων με την αναγκαστική στήριξη και του ταμείου ασφάλισης καταθέσεων του FDIC, που οδήγησε σε σημαντικές απώλειες για το ταμείο.

Για να αποφευχθούν ανάλογα φαινόμενα στο μέλλον θα υπάρξει αυξημένος έλεγχος στις μεγάλες τραπεζικές συγχωνεύσεις.

Μια από τις περιπτώσεις που προκάλεσε εκνευρισμό στους κόλπους των οργάνων ήταν η περίπτωση της απορρόφησης της First Republic Bank από την JPMorgan Chase Co, που κόστισε στο FDIC, αλλά αποδείχτηκε τελικά «χρυσή» για την JPMorgan συμβάλλοντας στο άλμα στην κερδοφορία της.

Πάντως, από την πλευρά του ο τραπεζικός τομέας δεν δέχτηκε τα νέα με θετική διάθεση. Σε ανακοίνωση του, το Bank Policy Institute σχολίασε πως οι νέοι κανονισμοί αποτελούν μια ανησυχητική τάση από την πλευρά των εποπτικών οργάνων που μπορεί να αποτρέψει σημαντικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Διαβάστε ακόμη

Economist: Η Ελλάδα ανέβηκε 28 θέσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον – H μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ 82 χωρών

Τιμούρ Τούρλοβ: Ο μεγιστάνας που υποσχέθηκε «χρυσό» πριμ σε περίπτωση νίκης της Εθνικής Καζακστάν (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ